< Terug naar overzicht

Relatieproblemen dwarsbomen expatmissie

In het buitenland wonen voor je werk kan een relatie flink onder druk zetten. Wat expats en hun partner meemaken, is vergelijkbaar met het krijgen van een eerste kind.

Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Kim van Erp, die hierop onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor het onderzoek legde ze onder meer vragenlijsten voor aan meer dan honderd Nederlandse expat-koppels over de hele wereld.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat wanneer de partner zich ongelukkig voelt in het buitenland, de kans groter is dat de missie mislukt. Maar volgens Kim van Erp ontbrak er wat aan die onderzoeken: “Men keek vaak naar de beleving van één van beide kanten, de expat òf de partner. Ik ondervroeg beide partners en keek naar de onderliggende processen die zorgden dat het wel of niet werkte.”

Vooral gevoelens van onrechtvaardigheid spelen een sleutelrol. Dit zorgt voor onenigheid en conflicten tussen beide partners. Niet alleen bij de ‘benadeelde’, ook bij de expat. Uiteindelijk daalt daardoor zijn werkprestatie.

Conflict vermijden


Zodra ze in het buitenland zijn, veranderen de rollen van expats en partners, blijkt uit het onderzoek. De expats besteden meer tijd aan hun werk; hun partners hebben daar veelal geen baan. Behalve tot financiële afhankelijkheid, kan verblijf in het buitenland zo tot dat gevoel van onrechtvaardigheid leiden. Van Erp: “De situatie van een expat lijkt op het krijgen van een eerste kind. Koppels maken soortgelijke ervaringen door.”

Veel psychologische vakliteratuur zegt dat het verstandig is conflicten in een relatie aan te gaan en uit te praten. Onopgeloste conflicten worden namelijk steeds groter en bedreigender, zo is de veronderstelling. Maar voor expats kan vermijding juist effectief zijn, zo laat het onderzoek zien. Expats en hun partners weten dat hun situatie tijdelijk is en realiseren zich dat hun problemen in die periode onoplosbaar zijn. Zodra ze terug zijn in hun eigen land, worden de verhoudingen als vanouds.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen