< Terug naar overzicht

Rekeningrijden maakt woon-werkverkeer bijzonder duur

Eén op de twee spitspendelaars heeft geen aanvaardbaar alternatief voor de auto en zal tot duizenden euro's extra belasting moeten betalen indien de overheid rekeningrijden invoert. Hierdoor zal de fiscale druk op arbeid nog verhogen.

Dat blijkt uit onderzoek van mobiliteitsclub VAB op basis van een onderzoek bij 4000 Vlaamse werknemers die tewerkgesteld zijn in het Brussels Gewest en omgeving.

De helft van de spitspendelaars heeft geen aanvaardbaar alternatief voor de auto. Het gaat dan om werknemers die geen glijdende werkuren hebben, niet thuis mogen werken of voor wie het openbaar vervoer geen waardig alternatief biedt.

“Voor wie de spits kan vermijden, kan rekeningrijden aan een daltarief kostenneutraal blijven. Voor wie auto-afhankelijk is voor zijn woon-werkverplaatsing en de (dure) spitstarieven niet kan vermijden, zal de factuur oplopen tot mogelijk duizenden euro's.”

VAB kwam tot die berekening op basis van de tarieven die het Federaal Planbureau in zijn nota 'Vooruitzichten van de transportvraag in België tegen 2030' hanteert voor het rekeningrijden met personenwagens. De idee is een hoog tarief (14 eurocent per kilometer) te hanteren tijdens de spits om de files te doen afnemen en een laag tarief (2 eurocent per kilometer) tijdens de dalperiodes.

Bron: De Morgen / De Tijd / De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen