< Terug naar overzicht

Regering verheugd met eerste akkoorden sociale partners

De regering is tevreden over de vooruitgang die de sociale partners hebben geboekt. Toch wil ze eerst de budgettaire impact bestuderen van de deelakkoorden. Moeilijke dossiers zoals het eenheidsstatuut en een meer flexibele arbeidsmarkt moeten evenwel nog besproken worden.

Dat bleek na afloop van het overleg tussen de federale topministers en de sociale partners. “We zijn verheugd dat de sociale partners antwoorden hebben gegeven op vragen die de regering had gesteld”, zei premier Elio Di Rupo. “We moedigen hen aan om de gesprekken voort te zetten met het oog op het vinden van antwoorden op alle vragen.”

Bij de sociale partners viel daarna te horen dat de regering nog klaarheid wil over de impact van de al bereikte deelakkoorden op het budget. “Zij hebben blijkbaar andere berekeningen dan wij”, zei Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo, daarover. Toch heeft hij niet de indruk dat de akkoorden ten gronde in vraag gesteld worden. Hetzelfde viel te horen bij ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw: “Ik heb geen voorwaarden gehoord.”

Vorige week raakten de sociale partners het eens over een aantal deeldossiers, zoals de welvaartsvastheid, lastenverlagingen en de minimum- en jongerenlonen. Over andere belangrijke dossiers zijn werkgevers en werknemers het nog niet eens, maar er is wel al een agenda. De modernisering van de arbeidsmarkt zou tegen eind januari worden onderhandeld, voor het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden ligt de deadline eind maart.

Werkgevers en werknemers gaan dus verder praten. Op 1 februari zitten ze dan opnieuw bij de regering.

Bron: De Redactie/De Standaard/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen