< Terug naar overzicht

Recordaantal werkloze hooggeschoolden

Het aantal werklozen met een hoger diploma is in tien jaar tijd met 115 procent gestegen. Het aantal universitairen is niet alleen toegenomen, maar de afgestudeerden matchen ook niet met de gevraagde profielen op de arbeidsmarkt.

Ruim 13 procent van alle werkloze werkzoekenden heeft een hoger diploma, tegenover 7 procent tien jaar geleden. Dat blijkt uit de statistieken van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

De werkzaamheidsgraad van de hooggeschoolden blijft wel al jaren op een aanhoudend hoog niveau van zowat 86 procent. Daaruit moet blijken dat de kans op langdurige werkloosheid voor die doelgroep veel lager ligt dan voor laaggeschoolden.

De vanzelfsprekendheid van een job voor universitairen is de voorbije jaren echter fors afgenomen. Uit de cijfers van de RVA blijkt dat het aantal hoger opgeleiden in de werkloosheidsstatistieken snel stijgt, in relatieve cijfers zijn zij over de periode 2000-2010 zelfs de snelste stijgers. In absolute cijfers neemt het aandeel werklozen zonder hoger diploma wel steeds sneller toe, omdat hun aandeel in de totale populatie ook veel groter is.

Een belangrijke reden voor deze stijging is de mismatch tussen wat de arbeidsmarkt nodig heeft en wat van de universiteitsbanken komt. Studenten kiezen vooral voor sociale wetenschappen en communicatierichtingen. Terwijl de arbeidsmarkt smeekt om ingenieurs, een richting waarvoor veel minder interesse bestaat.

Ook het groeiende aantal hooggeschoolden zorgt voor een toename in de werkloosheidsstatistieken. In tien jaar tijd steeg het aantal afgestudeerden met een diploma hoger onderwijs van 25 procent naar 35 procent.

Een andere reden is de kennisvlucht. Jongeren studeren in de centrumsteden en blijven daar na hun studie vaak hangen. Zeker het centrum van het land is een sterke aantrekkingspool. In Brussel bedraagt het aandeel hooggeschoolden in de arbeidspopulatie nu 37 procent. Ter vergelijking, in Vlaanderen is dat 26,6 procent en in Walloniƫ 25 procent.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen