< Terug naar overzicht

Rechter mag bedrijf sluiten bij sociale fraude

Strafrechters mogen voortaan bedrijven sluiten die betrapt zijn op sociale fraude. Dat staat in het nieuwe Sociaal Strafwetboek, dat de Kamer heeft goedkeurd.

De strafrechters zullen bedrijven die, bijvoorbeeld, illegalen tewerkstellen of die gevaarlijke werkomstandigheden toelaten, kunnen veroordelen tot een sluiting of een exploitatieverbod. Dat kan voor een periode van één maand tot drie jaar, die ingaat zodra de veroordeling definitief is.

Bestraffing


“Bedrijven sluiten wegens sociale inbreuken lijkt een vreemde wetswijziging in de huidige economische toestand”, bekent Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). “Maar sancties moeten nu eenmaal afschrikwekkend zijn. Vroeger was de bestraffing vaak ondermaats. Bedrijven haalden meer profijt uit de sociale fraude dan wat ze moesten betalen bij een veroordeling. Nu geven we een duidelijk signaal.”
“We hadden fundamentele bezwaren tegen zo’n zware straf. Daarom is op ons verzoek duidelijk in de wet gesteld dat de straf facultatief is”, aldus Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter.
Voor Groen! gaat het nieuwe Sociaal Strafwetboek nog niet ver genoeg. “Voor sommige inbreuken van de niveaus 1 en 2 zijn de boetes veel te laag”, aldus Stefaan Van Hecke.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen