< Terug naar overzicht

Rechtbank tikt zichzelf op vingers

De vakbonden hebben een succesje geboekt in het Carrefour-conflict. De rechtbank van Veurne heeft geoordeeld dat de directie van de winkelketen onterecht een procedure met eenzijdig verzoekschrift gebruikte om de staking in de supermarkt van Koksijde te breken.

Vorige maand stapte de warenhuisketen Carrefour naar de rechter in kortgeding om de stakingen aan een aantal van haar vestigingen stop te zetten. Dat gebeurde steeds met eenzijdige verzoekschriften, dus zonder dat de bonden zich konden verdedigen. Carrefour kreeg overal gelijk, behalve van een rechtbank in Mechelen. De rechters verboden in vrij gelijkaardige bewoordingen ‘elke rechtstreekse en onrechtstreekse verhindering of bemoeilijking van de normale bedrijfsvoering van Carrefour’. Aan dit verbod, dat overigens voor langere termijn en voor iedereen gold, werden imposante dwangsommen (van 1000 euro en meer per inbreuk) gekoppeld. De bonden werden dus verplicht om klanten en werkwilligen ongehinderd door te laten.

Eenzijdig verzoekschrift niet gewettigd


De vakbonden tekenden wel derdenverzet aan. “De rechterlijke beslissingen brachten immers het stakingsrecht fundamenteel in gevaar. Om hun eisen kracht bij te zetten, hebben werknemers niet enkel het recht om het werk neer te leggen. Ze mogen ook andere actiemiddelen gebruiken die de werkgever in zijn economische activiteiten kunnen treffen – evenwel zonder gebruik te maken van fysiek geweld, intimidaties of baldadigheden”, klinkt het bij het vakbondsfront.
Door dit verzet kregen dezelfde rechtsinstanties (weliswaar via een andere rechter) de opdracht hun beslissing van enkele weken tevoren nog eens opnieuw te bekijken. En alvast in Veurne scoren de vakbonden nu een tegendoelpunt. De rechtbank oordeelde dat de procedure met eenzijdig verzoekschrift niet gewettigd was omdat de acties op voorhand aangekondigd waren en zeker niet de hele groep lamlegden. Er was dus genoeg tijd geweest voor een tegensprekelijke procedure.

‘Syndicale overwinning’


De drie bediendenvakbonden hebben het nu over ‘een belangrijke syndicale overwinning in de juridische strijd tegen het gebruik van rechterlijke bevelschriften in arbeidsconflicten’. Maar de kans is groot dat andere rechtbanken daar weer anders over oordelen. Het vonnis illustreert dus vooral dat de rechters in dit soort conflicten, door het bijna geheel ontbreken van een wettelijk kader, een erg grote interpretatievrijheid hebben.
Overigens maakt deze problematiek niets meer uit voor het eigenlijke conflict. Dat draaide rond de ‘uitzonderlijke’ loon- en werkvoorwaarden van het personeel van een nieuwe hypermarkt in Brugge. Daarover is intussen een akkoord bereikt.


Bron: De Tijd, persbericht LBC-NVK, BBTK, ACLVB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen