< Terug naar overzicht

Psychologische factoren veroorzaken RSI

RSI staat voor Repetitive Strain Injuries en is de verzamelnaam voor pijn aan nek, schouders, ellebogen, armen, polsen of handen. Onderzoek aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam toont aan dat RSI lang niet alleen fysieke oorzaken heeft. Psychosociale belasting en persoonlijkheids- en gedragsaspecten spelen een grotere rol dan tot nu toe werd aangenomen.

De bevindingen zijn voor rekening van Swenneke van den Heuvel. Ze komen uit het proefschrift waarmee ze op woensdag 25 januari aan het VU Medisch Centrum promoveerde. De fysieke belasting bij kantoorwerkers heeft volgens Van den Heuvel maar een beperkt effect op RSI. De psychosociale belasting blijkt wel van belang te zijn, voor zowel kantoorwerkers als werknemers in de industrie. Hoge taakeisen en beperkte sociale steun van collega’s hebben een ongunstig effect.

Daarnaast spelen persoonlijkheids- en gedragsaspecten een rol. Werknemers die overmatig bij het werk betrokken zijn en personeelsleden met een ongunstige werkstijl (weinig pauzes nemen, hoge eisen stellen) hebben vaker klachten. Sportbeoefening vermindert de kans op nek- en schouderklachten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen