< Terug naar overzicht

Prestatiemanagement: zeer sceptische werknemers

Een recent Amerikaans onderzoek wijst uit dat slechts drie op tien werknemers akkoord gaan met de stelling dat prestatiemanagement effectief de prestaties verbetert. Zijn systemen voor prestatiemanagement de zoveelste HR-luchtbel?

De consultancy Watson Wyatt ondervroeg 1190 werknemers uit diverse sectoren over hoe ze de realiteit van prestatiemanagement bekijken. Van die groep werkte ongeveer 90% in een organisatie die aan prestatiemanagement doet. De antwoorden zijn ontluisterend.
Slechts 30% vindt dat het gebruikte prestatiemanagementsysteem de werknemers helpt hun prestaties te verbeteren. Volgens amper 19% helpt het systeem slechte presteerders verbeteren. Minder dan 40% is van oordeel dat het systeem duidelijke prestatiedoelstellingen vooropstelt, eerlijke feedback geeft of goed gebruik maakt van technologie om het proces te stroomlijnen.


Met betrekking tot de prestatiebeoordeling denkt toch nog 61% dat deze accuraat is, terwijl 54% stelt dat wie een betere beoordeling krijgt ook financieel beter beloond wordt. Hetzelfde percentage – 54 – is van mening dat zijn organisatie hoge prestatienormen hanteert. Slechts 44% heeft de indruk dat werknemers verantwoordelijk gesteld worden voor hun prestaties.
Commentarieert Watson Wyatt: “Programma’s voor prestatiemanagement zijn voor de meeste bedrijven een gemiste kans. Nochtans kunnen deze systemen – indien ze goed uitgetekend en toegepast worden – wel degelijk een sterke positieve invloed uitoefenen op individuele prestaties en financiële resultaten. Onze onderzoeken wijzen in de richting van een toename van de aandeelhouderswaarde met 20%.”


Wat moet u doen om de zaak gesmeerd te laten lopen? Watson Wyatt adviseert.

Gooi het HR-jargon over boord en gebruik de taal van de business in de processen van prestatiemanagement.
Tref harde beslissingen. Erken toppresteerders en ga zo snel mogelijk de confrontatie aan met onderpresteerders.
Verbrand papieren formulieren en automatiseer de processen gebruiksvriendelijk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen