< Terug naar overzicht

Premies voor studenten en starters in knelpuntberoepen

Het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden heeft de eerste premies betaald aan studenten die slaagden voor hun eerste jaar boekhouder. Op die manier willen de sociale partners dit ‘knelpuntberoep’ aantrekkelijker maken.

Jongeren studeren niet graag voor boekhouder. Althans, dat mag afgeleid worden uit de nu al jarenlang aanhoudende geringe belangstelling voor dat vak. Als de studenten dan al een diploma van boekhouder op zak hebben, opteren ze niet zelden alsnog voor een andere carrière. Op die manier zijn boekhouders schaars geworden op de arbeidsmarkt. Er heerst een tekort. Met andere woorden, boekhouder is een ‘knelpuntberoep’ geworden. Daarom heeft het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden het initiatief genomen om premies uit te loven.


Dat gebeurt in drie trappen:
Wie slaagt voor het eerste jaar boekhoudkunde, ontvangt een premie van 200 euro (slagen kan in juni of in tweede zit).
Wie afstudeert, strijkt nogmaals 200 euro op.
Wie werk vindt als boekhouder, krijgt 350 euro.


Volgens het paritair comité is het effect al meteen voelbaar. Het aantal studenten lag hoger dan het voorgaande academiejaar. In het najaar volgt een evaluatie en wordt beslist of het premiesysteem behouden blijft en misschien zelfs uitgebreid wordt voor andere knelpuntberoepen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen