< Terug naar overzicht

Precaire baan heeft impact op gezondheid werknemers

Een kwaliteitsvolle baan heeft een doorslaggevende invloed op het welzijn en de gezondheid van de werknemers. Gender, beroep, sector en ondernemingsgrootte zijn belangrijke factoren die de kwaliteit van banen van werknemers bepalen.

Dat is een belangrijke conclusie van een studie over de kwaliteit van het werk en de werkgelegenheid in België. Deze studie is gebaseerd op de informatie die verzameld werd via de Europese enquête over de arbeidsomstandigheden in 2010. In ons land werden 4000 werknemers bevraagd.

De studie toont ook aan dat de kans om te genieten van een goede baankwaliteit en het risico om werk te krijgen van slechte kwaliteit niet gelijkmatig verdeeld is binnen de beroepsbevolking. Gender, beroep, sector en ondernemingsgrootte zijn belangrijke factoren die de kwaliteit van banen van werknemers bepalen.

Precair werk heeft eveneens een impact op de gezondheid van de werknemers, hun welzijn in het algemeen, de jobonzekerheid en de tevredenheid met het werk.

Musculoskeletale problemen (bijvoorbeeld lagere rugpijn en nekspierproblemen) blijven het meest frequent gerapporteerde negatieve resultaat met betrekking tot de gezondheid van de werknemers. Verder vermelden werknemers ook mentale aandoeningen zoals vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn veroorzaakt door hun werk.

Bron: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen