< Terug naar overzicht

Positieve eigenwaarde heeft gunstig effect op inschatten slaagkansen outplacement

Een positieve eigenwaarde aan de start van een outplacementtraject heeft een gunstig effect op de inschatting van de slaagkansen. Bovendien blijft de tevredenheid over de begeleiding groot.

Dat blijkt uit de tweede tussentijdse resultaten van onderzoek dat de KU Leuven en outplacementkantoor Ascento voeren sinds januari 2011 naar de gepercipieerde inzetbaarheid bij deelnemers aan collectief outplacement.

Een positieve eigenwaarde aan de start van het outplacementtraject heeft een gunstig effect op de gepercipieerde inzetbaarheid. De ‘eigenwaarde’ van de deelnemers werd onderzocht aan de hand van vragen over hun gemoedstoestand. Een goede begeleiding tijdens de eerste fase, zoals hulp bij het verwerkingsproces van het jobverlies, verhoogt deze eigenwaarde en bevordert bijgevolg het geloof in de kans op hertewerkstelling.

Bovendien blijft de tevredenheid over de outplacementbegeleiding bij de kandidaten groot. Ze waarderen vooral het maatwerk en de flexibiliteit van de sessies, het eerste contact met de consultant en het uiteindelijke resultaat van de begeleiding. Bij de nutservaring hechten kandidaten ook nu opnieuw belang aan tips om de juiste job te zoeken en aan informatie over de diverse te treffen administratieve regelingen. Ook de mogelijkheid om andere deelnemers te ontmoeten tijdens de begeleidingssessies wordt positief ontvangen door de kandidaten.

De aspecten die in maart 2012 lager scoorden, zoals begeleiding op het vlak van emotionele steun bij de verwerking van het ontslag, informatie over de mogelijkheden om als zelfstandige te beginnen, kunnen nu een hogere waardering voorleggen.

“Deze tussentijdse resultaten tonen bovendien het belang van het welbevinden aan voor het vertrouwen om een nieuwe job te vinden. Dit is zeker iets waar in toekomstige outplacementtrajecten belang aan gehecht dient te worden”, zegt Dorien Vanhercke, doctoraatsstudente/medewerkster aan de onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie aan de KU Leuven.

Om te achterhalen hoe kandidaten hun eigen kansen op de arbeidsmarkt inschatten, krijgen ze tijdens drie verschillende stadia in de standaard outplacementprocedure vragenlijsten voorgelegd: bij de opstart, na 6 maanden en op het einde van de begeleiding of wanneer men werk heeft gevonden.

De gemiddelde deelnemer aan het onderzoek is een laaggeschoolde, mannelijke arbeider van 46 jaar oud, die een collectief outplacementtraject volgt.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen