< Terug naar overzicht

Ploegenarbeid voor ambtenaren

Er komt een systeem van ploegenarbeid en alle ambtenaren zullen dezelfde vergoeding voor prestaties buiten de normale diensturen krijgen.

“Ook in de ambtenarij komen er steeds meer banen waarbij het nodig is dat er dag en nacht gewerkt wordt”, zegt Hendrik Bogaert (CD&V), de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken.

Tot vandaag was er geen specifiek systeem om ambtenaren zo nodig in shifts te laten werken. Bogaert stelt voor om het brutoloon van wie tijdens weekdagen in een ploegenstelsel werkt maar niet 's nachts, met 10 procent te verhogen. Als die shifts uitsluitend weekend- en/of nachtwerk inhouden, wordt het basisloon met 20 procent opgetrokken.

De eerste belangrijke groep die in dit nieuwe systeem gaat stappen, zijn de 385 nieuwe douaniers die momenteel worden aangeworven om het mogelijk te maken dat in onze havens schepen dag en nacht hun waar kunnen lossen en laden.

Maar ook sommige IT-medewerkers die dag en nacht moeten waken over bepaalde kritische systemen, zullen in dat systeem kunnen stappen. Naast de invoering van een specifiek systeem voor wie een contract van ploegenarbeid krijgt, komt er ook een eenvormig systeem voor alle federale ambtenaren om de prestaties te vergoeden buiten de normale diensturen.

Het plan komt nog op de ministerraad. De staatssecretaris is er vrij gerust in dat het groen licht zal krijgen. Het overtuigen van de vakbonden wordt mogelijk een moeilijkere klip.

Bron: De Standaard/Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen