< Terug naar overzicht

Persoonlijkheidsvragenlijsten: de grote illusie

Twee op drie van de personen die deelnamen aan de enquête over selectie-instrumenten van HR Square – De Week, zijn van mening dat persoonlijkheidsvragenlijsten beter het professionele succes van een kandidaat in de toekomstige functie voorspellen dan bijvoorbeeld een intelligentietest. Hebben ze gelijk? Neen, zij dwalen.

Niet minder dan 65% van de deelnemers aan onze enquête kent aan de persoonlijkheidstest de grootste voorspellende waarde toe, bij een verplichte keuze tussen dit instrument en de intelligentietest, het checken van referenties en het beoordelen van de studieresultaten. Slechts 16% heeft het meeste vertrouwen in de intelligentietest als voorspeller van professioneel succes. Dit is zeer treffend, omdat persoonlijkheidsvragenlijsten zeker niet de beste voorspeller van succes in de job zijn. We kunnen het even goed zo stellen: twee op drie van de HR-professionals die deelnamen aan onze enquête zijn gebuisd op dit aspect van methodologische kennis.


Nochtans is naar de validiteit van selectie-instrumenten onnoembaar veel en zeer degelijk wetenschappelijk onderzoek verricht. Het toont aan dat de persoonlijkheidsvragenlijst het qua voorspellende waarde met lengtes moet afleggen tegen de intelligentietest en het gestructureerde interview. Waarom zijn zo veel HR-professionals daarvan niet op de hoogte? Omdat ze zich niet de moeite getroosten zich degelijk te informeren, en omdat academici er (enkele uitzonderingen niet te na gesproken) onvoldoende in slagen hun toch wel zeer interessante bevindingen ruim te verspreiden.


Persoonlijkheidsvragenlijsten worden dan ook frequenter gebruikt dan meer valide instrumenten. De rangschikking van de instrumenten uit onze enquête op basis van het gemiddelde gebruik ziet er als volgt uit:

persoonlijkheidsvragenlijsten
assessment center methode
referenties
studieresultaten
intelligentietest.

Nu moet u weten dat sommige zeer ernstige bronnen aan persoonlijkheidsvragenlijsten – geïsoleerd gebruikt – een validiteit toeschrijven van .19. Terwijl intelligentietests .51 zouden halen. A bon entendeur, demi mot suffit.In HR Square nr. 13 wijden we een stevig dossier aan de waarde en het zinvolle gebruik van selectie-instrumenten over het algemeen en persoonlijkheidsvragenlijsten in het bijzonder. Ook de gedetailleerde enquêteresultaten vindt u daar. Vanaf 11 mei publiceren we op www.hrsquare.be bovendien een nog meer gestoffeerde paper over dit onderwerp. Exclusief voor abonnees op het informatiepakket HR Square.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen