< Terug naar overzicht

Personeelsplanning wordt vaak verkeerd aangepakt

Er loopt veel mis bij personeelsplanning, vooral omdat HR of andere planningsverantwoordelijken die organisatie bekijken vanuit een ander perspectief. De ene ziet kosten, de andere wil rekening houden met de concrete omstandigheden en de motivatie van de medewerkers.

Dat is de voorlopige conclusie van een analyse van de Nederlandse Déhora Consultancy Group. Aan P&O Actueel zei consultant Wilfried de Graaf: “Er staat een muur tussen de planners en het management. Managers kijken vaak vooral naar de kosten, terwijl planners meer sociaal gedreven zijn. Die willen een voor alle partijen goed rooster maken, waarbij rekening wordt gehouden met de cao en de arbeidstijdenwet. Bij een verlofaanvraag zal een manager zeggen: kan niet, met dit verzoek had je eerder moeten komen, terwijl een planner zal proberen toch ergens een gaatje op te vullen. Dat laatste werkt natuurlijk prettiger, maar zorgt ook voor minder verzuim en minder overuren.”

Bij de planners is het er dus ook wel degelijk te doen om de motivatie op te krikken. Helaas bevinden zij zich vaak te laag in een organisatie om echt weerwoord te kunnen bieden aan het management.

Déhora ontdekte zelfs dat het vaak niet eens bekend is wie de personeelsplanning doet. “Dat is gek, want personeelsplanners zijn bezig met veel geld. Een klein foutje en het bedrijf gaat voor duizenden euro’s het schip in. Personeel is vaak de grootste kostenpost in een organisatie, en dan is het raar dat de planning van die arbeid zo weggeschoven is in de organisatie”, commentarieert Wilfried de Graaf.

Ondertussen heeft Déhora een grootschalige internetenquête op het getouw gezet om meer inzicht te krijgen in het werk van de personeelsplanner. Eerst komt de zorgsector aan bod, daarna volgen wellicht andere sectoren. Wordt vervolgd.

Bron: P&O Actueel

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen