< Terug naar overzicht

Personeelsbeleid door crisis belangrijker dan MVO

De economische crisis heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen naar de achtergrond verdreven. Ondernemingen richten zich vooral op de personele kanten van de organisatie.

Dat besluit HR-adviesbureau Towers Perrin na onderzoek onder 72 (middel)grote ondernemingen in Nederland.
HR-managers zouden nu twee belangrijke strategische uitdagingen voor de toekomst ontwaren:

 • 1. De bestendiging van de door personeelsreducties nieuw vormgegeven organisaties. Negen op de tien HR-managers vinden dit belangrijk. Veel afdelingen binnen bedrijven hebben het afgelopen jaar moeten inkrimpen. In eerste instantie is dat kwantitatief gebeurd, maar nu moeten die afdelingen weer gaan functioneren op het oude niveau. HR is druk bezig om de kwaliteit terug op peil te brengen, iets wat niet altijd makkelijk is, omdat niet zelden ook de goede presteerders van een afdeling zijn vertrokken.


 • 2. Het aantrekken van het juiste profiel jongeren is de tweede belangrijke strategische uitdaging (volgens acht op de tien HR-managers). Doel is het bouwen aan een kwalitatief en kwantitatief juist samengestelde medewerkerspopulatie. Door de vergrijzing en ontgroening zal er de komende jaren immers een hevige strijd losbarsten om getalenteerde jongeren. Om die aan te trekken, zullen organisaties loopbaan- en opleidingsmogelijkheden moeten aanbeiden in plaats van, bijvoorbeeld, goede pensioenvoorzieningen.


 • Verdwijnen MVO onverstandig


  Dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van de agenda is verdwenen, is volgens het HRM-bureau ronduit onverstandig. De crisis heeft immers voor een groot deel te maken met het gebrek aan MVO binnen organisaties. Het getuigt van heel kortetermijndenken als je alleen maar snelle kostenreducties uitvoert, zonder na te denken over het bredere verhaal.
  Bovendien is het onverstandig vanuit HR-oogpunt. Eerder onderzoek toont namelijk aan dat werknemers MVO ontzettend belangrijk vinden. Ze zetten de aandacht voor MVO hoog op de agenda als het gaat om hun betrokkenheid bij de onderneming en als het gaat om de keuze bij een werkgever te blijven.

  Bron: P&O Actueel

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen