< Terug naar overzicht

Personeel is strategisch, HR is administratief

Managers vinden personeel strategisch belangrijk, maar wanneer ze het over HR hebben focussen ze op administratieve zaken.

In samenwerking met The Economist Intelligence Unit deed dienstverlener Deloitte een wereldwijde rondvraag bij 531 HR- en niet-HR directeurs over de rol van HR in bedrijven. De resultaten suggereren dat er nog steeds een discrepantie bestaat tussen de visie van het management op HR enerzijds en de capaciteiten en programma’s die door HR gepromoot worden anderzijds.

De administratieve rol van HR wordt over het algemeen goed ingevuld. Op strategisch niveau echter blijkt dat de people agenda nog niet door HR aangekaart wordt, wat een gemeenschappelijke uitdaging vormt voor HR-directeurs en het algemene management.

Meer dan 85% van de ondervraagden vindt het personeel van vitaal belang voor de prestaties van het bedrijf. Meer bepaald de strategische uitdagingen zoals antwoord bieden op de concurrentie, het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en innovatie zijn zaken die sterk door het personeel beïnvloed worden. Maar managers lijken een onderscheid te maken tussen HR en personeelszaken. Wanneer ze het over HR hebben, focussen ze op administratieve activiteiten zoals beloningssystemen, prestatiebeoordeling en een efficiënt opererende HR-afdeling. Diezelfde managers richten hun aandacht op het creëren van een cultuur van hoge prestaties (79%), talentmanagement (76%), leiderschapsontwikkeling (76%), training (63%) als ze het hebben over personeelzaken (people issues). HR-verantwoordelijken hebben gelijkaardige prioriteiten: leiderschapsontwikkeling (83%), een hoge prestatiecultuur creëren (72%) en talentmanagement (71%). Zij hechten wel meer belang aan een efficiënt opererende HR-afdeling.

Bijna de helft van de managers (46%) vindt dat de HR-afdeling adequaat presteert, maar 31% zegt dat er op dit vlak werk aan de winkel is. Gemiddeld besteedt 29% van de respondenten activiteiten zoals rekrutering, training en payroll uit en 18% plant dit te doen binnen drie tot vijf jaar. Opmerkelijk is dat 41% van de HR-verantwoordelijken nooit of bijna nooit het managementteam raadpleegt bij dit soort beslissingen. Maar ook de managers zijn in dit bedje ziek: 63% van hen vraagt nooit of bijna nooit de raad van het HR-team bij fusies.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen