< Terug naar overzicht

Pensioenplanning niet even prioritair voor Vlamingen en Walen

Vlamingen zijn actiever met hun pensioenplanning bezig dan Walen. Maar één op drie Belgen doet totaal niet aan pensioenplanning.

Swiss Life organiseerde in juni een enquête waaraan 7368 Belgen deelnamen. De belangrijkste vaststelling is dat één op drie Belgen totaal niet bezig is met zijn pensioenplanning. Voorts blijkt dat de Vlamingen actiever omgaan met hun pensioenplanning dan Walen. Positief is dat op twee jaar tijd het aantal Belgen dat zegt te weten wat ze moeten doen om tijdens hun pensioen over voldoende middelen te beschikken, met 10% is gestegen. In 2005 antwoordde 52% van de respondenten dat ze hun pensioen plannen, in 2007 is dat opgelopen tot 62%. Bijna zeven op tien (67%) zegt ‘mentaal’ met pensioenplanning bezig te zijn en 23% hiervan zelfs actief. In deze groep zitten voornamelijk 51- tot 70-jarigen die al met pensioen zijn of in de buurt komen.

Hoewel meer respondenten vroeger (willen) beginnen met pensioenplanning – en er een toename is van het aantal 25-jarigen dat met pensioenvoorbereiding bezig is – staan ze niet stil bij hun spaartegoeden. Eén op drie weet helemaal niet wat hij zal ontvangen na zijn pensioen en bijna de helft van de respondenten denkt er warmpjes genoeg in te zitten om zijn spaartegoeden slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet te moeten aanspreken. Ook al hebben ze allerlei invullingen voor het pensioen, toch verbinden ze dat niet met hun financiële noden.

Uit de peiling treedt een reeks opmerkelijke regionale verschillen naar voor. Bij de Vlamingen ziet men dat bijna drie op vier respondenten weten welke maatregelen ze moeten treffen voor een degelijk pensioen, terwijl dat in Brussel en Wallonië minder dan de helft blijkt te zijn. Over de twee belangrijkste redenen waarom ze aan pensioenplanning doen, zijn de Belgen het eens: voor 70% is dat omdat ze in hun eigen woning willen blijven en op de tweede plaats, met 52%, omdat ze hun kinderen niet tot last willen zijn.

Zowat 72% van de Vlamingen verklaren te weten wat ze moeten doen om van een goed pensioen en gezondheidszorgen te kunnen genieten. Naast het vrijwaren van hun onafhankelijkheid, vinden ze het ook belangrijk over voldoende medische bijstand en verzorging te kunnen beschikken. Wallonië scoort een heel stuk lager: nog niet de helft van de respondenten verklaart te weten welke maatregelen noodzakelijk zijn voor een goed pensioen en bijhorende gezondheidszorgen. Meer dan voor de Vlamingen is het voor de Franstalingen belangrijk dat ze hun hobby’s kunnen blijven uitoefenen. Walen zijn ook meer nog dan Vlamingen bekommerd over het behouden van hun eigen woonst.

Uit de peiling blijkt ook dat voor zijn pensioenplanning de Belg geen rekening houdt met het feit of hij al dan niet op een erfenis kan rekenen. Maar opvallend is wel dat 55% van de

ondervraagden voor zijn kinderen wel een erfenis plant.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen