< Terug naar overzicht

Pensioenbonus verbeterd

Een nieuwe regeling rond de pensioenbonus is van kracht. Gepensioneerden kunnen nu hun maandelijkse pensioen met meer dan 165 euro verhoogd zien als ze verder werken tot hun 65ste. Deze aangepaste maatregel uit het Generatiepact is een nieuw argument om uw oudere medewerkers langer aan de slag te houden.

“De minister van Pensioenen, Marie Arena, is verheugd dat haar initiatief om de pensioenbonus te verbeteren, vanaf nu ingaat: het Koninklijk Besluit is op 12 november in het Staatsblad ingeschreven.” Dat lezen we in een persbericht van de minister.
Het KB voert een aanbeveling van de Ombudsdienst Pensioenen uit.

Pensioenbonus


De pensioenbonus werd overeengekomen in het Generatiepact en ingevoerd op 1 januari 2007. Het is een aanmoediging voor mensen die verder werken na hun 62ste verjaardag of na een loopbaan van 44 jaar. Tussen januari 2007 en juni 2008 hebben 22.117 gepensioneerden (werknemers en zelfstandigen) een pensioenbonus gekregen. Tegen het einde van dit jaar zullen er dat naar schatting 30.000 zijn.
De gepensioneerden in kwestie kunnen hun maandelijkse pensioen met meer dan 165 euro verhoogd zien als ze verder werken tot hun 65ste.

Nieuwe berekening


Tot nu toe gebeurde de berekening van de pensioenbonus enkel op basis van het voorlaatste jaar dat iemand gewerkt heeft. Het laatste werkjaar werd dus op basis van een wettelijk vermoeden berekend. Nu is gebleken dat die berekening voor sommige mensen nadelig uitvalt, bijvoorbeeld wanneer ze een gemengde loopbaan (werknemer-zelfstandige) hadden in de laatste jaren voor hun pensioen. Dankzij de wijziging van het KB over de pensioenbonus die op 12 november 2008 in het Staatsblad verschenen is, wordt dit nu verholpen.
Voortaan kan men het wettelijk vermoeden weerleggen als men kan aantonen dat de berekening van de bonus op de prestaties van het laatste jaar voordeliger uitvalt dan wanneer die bonus berekend wordt op het voorlaatste jaar. De maatregel heeft een terugwerkende kracht tot 1 januari 2007. Wie al een beslissing ontvangen heeft maar denkt dat hij baat heeft bij de nieuwe bepaling, heeft nog drie maanden de tijd om een herziening aan te vragen bij de pensioendienst die het pensioen berekend heeft (RVP of RSVZ).


Bron: Persbericht van de minister van Pensioenen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen