< Terug naar overzicht

Pendelen nefast voor huwelijk

Wie dagelijks meer dan drie kwartier naar het werk pendelt, heeft veertig procent meer kans dat zijn huwelijk mislukt.

Dat blijkt uit onderzoek van Zweedse wetenschappers verbonden aan de Umea Universiteit. Zij bestudeerden de statistische gegevens van twee miljoen gezinnen tussen 1995 en 2000. Daaruit bleek dat wie langer dan 45 minuten onderweg was van woning naar werk, veertig procent meer kans had op een mislukt huwelijk.

De partner die 45 minuten pendelt, is moe en gestresseerd, waardoor hij minder geneigd is nog te helpen met het huishouden en de kinderen. Daardoor krijgt de andere partner het gevoel als vanzelfsprekend beschouwd te worden, wat een bron voor conflict en zelfs scheiding kan zijn.

Het risico op scheiding is het hoogst in de eerste jaren van het huwelijk, wanneer de dagelijkse sleur de droom van het samenleven inhaalt. Vooral wanneer de man pendelt, ontstaan problemen: de vrouw zoekt dan vaak een mindere baan dicht bij huis en neemt meer verantwoordelijkheid voor het huishouden en de kinderen.

“Eén van de grootste risico's op lange termijn van pendelen is dat de stereotiepe man-vrouw-verhouding bevestigd wordt”, aldus onderzoekster Erika Sandow.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen