< Terug naar overzicht

Pendelaars verdienen meer

Een half miljoen Belgen of 11,4 procent van de werkende landgenoten pendelen naar een ander gewest om er hun job uit te oefenen. Pendelaars verdienen overigens gemiddeld een hoger loon dan degenen die in het eigen gewest blijven werken.

Dit blijkt uit de resultaten voor 2010 van de Enquête naar de Arbeidskrachten van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (FOD Economie). Vlamingen die naar Brussel pendelen, verdienen gemiddeld 21 procent meer dan de Vlamingen die in de eigen regio hun brood verdienen.

Van alle Belgen zijn de Brusselaars het meest mobiel: 15,2 procent van de Brusselaars pendelt naar Vlaanderen of Wallonië. Vlamingen zijn het minst mobiel met een mobiliteitsgraad van 9,8 procent.

De grootste mobiliteitsstromen vinden we vanuit Vlaanderen en Wallonië naar Brussel. 371.000 Vlamingen en Walen pendelen naar Brussel. Ze nemen bijna 75 procent van de intergewestelijke pendel op zich. De mobiliteitsstromen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn beperkter: 27.000 Vlamingen pendelen naar Wallonië en 40.000 Walen pendelen naar Vlaanderen.

Het percentage personen dat naar een ander gewest pendelt, wijzigde de afgelopen 20 jaar niet sterk. Wel stellen we een opmerkelijke stijging vast van de mobiliteitsgraad van de Brusselaars. Ook die van de Walen is gestegen, zij het in mindere mate. Het aantal Walen dat naar Vlaanderen pendelt, is de laatste 20 jaar wel meer dan verdubbeld. De mobiliteitsgraad van de Vlamingen is dan weer lichtjes gedaald.

Bron: FOD Economie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen