< Terug naar overzicht

Paradox: werknemers meer tevreden over loon en werkdruk

Werknemers in België en Nederland waren begin 2004 meer tevreden dan begin 2003. Dat blijkt uit de Nationale Tevredenheidsindex van het onderzoeksbureau Effectory. Vooral inzake loon en werkdruk is er vooruitgang. Hoe kan dat nu?


De Nationale Tevredenheidsindex wordt gestoffeerd met de resultaten van alle in België en Nederland door Effectory uitgevoerde tevredenheidsonderzoeken bij werknemers. Elk onderzoek meet altijd acht aspecten: algemene tevredenheid, werkzaamheden, collega’s, leidinggevende, ontwikkelingsmogelijkheden, beloning, organisatie, arbeidsomstandigheden en werkdruk.


De opvallendste bevinding is dat tussen begin 2003 en begin 2004 de gemiddelde tevredenheid over de beloning steeg met 5,3% en de tevredenheid over de werkdruk met 5,2%. Nochtans weet iedereen dat het met loonstijgingen en betere secundaire beloningen de jongste jaren niet veel soeps is en dat de werkdruk blijft toenemen. Ook de appreciatie van werkinhoud en arbeidsomstandigheden ging er gemiddeld op vooruit. De enquêteurs vinden als voornaamste verklaring voor deze toch wel ongewone resultaten dat degene die werk heeft zich gelukkig prijst in de huidige omstandigheden en zich onderhand aangepast heeft aan de feitelijke situatie.


De tevredenheid over de relaties met de collega’s liep echter terug met 2,5%, al blijft ze op dit criterium het hoogste van allemaal.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen