< Terug naar overzicht

Pakket Belgische arbeidsvoorwaarden behoort tot de beste van West-Europa

Van alle West-Europese landen kent alleen België een jaarlijks salarisverhoging die gekoppeld is aan de gezondheidsindex. In de andere landen wordt dit op basis van onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbonden afgedwongen. Ook op andere gebieden behoren de Belgische arbeidsvoorwaarden tot de kopgroep.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesgroep Mercer in 15 landen in West-Europa naar arbeidsvoorwaarden. Nog enkele duidelijke voorbeelden van de betere Belgische arbeidsvoorwaarden? Net als Frankrijk en Noorwegen, heeft België een wettelijke minimumverplichting wat betreft de reiskostenvergoeding. Ook een lunchvergoeding is gebruikelijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland. Zo’n 80 procent van de Belgische bedrijven subsidieert het bedrijfsrestaurant of geeft lunchvouchers.

In Europa worden salarisverhogingen vaak op grond van cao’s afgedwongen. Een wettelijk verplichte salarisverhoging bestaat niet in landen als Finland, Duitsland en Zweden. In Turkije en Denemarken is salarisverhoging alleen verplicht voor een personeelsbestand dat is aangesloten bij een vakbond.

Koenraad Van Kerckhoven, directeur van Mercer België: “De beloningspraktijken en –vereisten zijn zeer verschillend per land. Dat betekent een grote uitdaging voor bedrijven die over de grenzen opereren. Een mondiaal beloningsperspectief is de eerste stap. Dat moet vervolgens in ieder land afzonderlijk worden geïmplementeerd.”

Behalve wettelijke salarisverhoging, zijn er andere beloningspraktijken die per land sterk uiteen kunnen lopen. Zo zijn er landen met een aanvullende salarisbetaling in de vorm van een dertiende maand of een vakantie- en/of winstdelingsuitkering. In landen als Italië, Portugal en Spanje geldt een wettelijk verplichte aanvulling op het salaris. Zo hebben alle bedrijven in Spanje en Portugal een dertiende én veertiende maand.

België, Frankrijk en Noorwegen stellen een vervoerstoelage verplicht. Een bedrijfswagen komt in Europese landen (waaronder België en Ierland) veelvuldig voor, maar is niet zo algemeen aanvaard als in Noord- en Zuid-Amerika.

Bron: Mercer

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen