< Terug naar overzicht

Overheid roomt tot twee derde van loon af

VKW Metena, de denktank van werkgeversorganisatie VKW, heeft het volledige plaatje voor de loonwig getekend. Wat blijkt? Van de totale loonkosten houdt een Belg amper 40 procent over op het einde van de maand. De overige 60 procent vloeit terug naar de overheid.

Uit studies van de OESO is bekend dat de Belgische loonwig tot de hoogste ter wereld behoort. De loonwig is het verschil tussen de totale loonkosten van een werknemer en het bedrag dat hij netto overhoudt.
Voor een Belgische alleenstaande met 161 procent van het gemiddelde inkomen bedraagt die wig 61 procent. Dat is gemiddeld 10 procentpunten meer dan in onze buurlanden. In Nederland is dit niet eens de helft (46,6 procent).
Maar die berekeningen houden geen rekening met het feit dat een flink deel van dat nettoloon nog eens door consumptiebelastingen (btw, accijnzen) opgeslokt wordt. Nemen we dat deel ook in beschouwing, dan loopt de 'uitgebreide' loonwig voor de alleenstaande uit het voorbeeld op tot 67,7 procent.
In absolute bedragen: van de 4430 euro per maand die een werkgever betaalt, houdt de werknemer slechts 1621 euro over.
Kinderlast of een lager inkomen doen de loonwig dalen. Maar die zakt bijna nooit onder 50 procent. En van een loonstijging wordt bijna steeds zowat driekwart afgeroomd.

Overheidsbeslag


Dat enorme overheidsbeslag is de hoofdoorzaak van de Belgische ziekte, zo schrijven de medewerkers van VKW Metena in hun jongste beleidsnota. Het joeg de Belgische loonkosten omhoog, waardoor ons land veel meer marktaandeel verloor dan de andere industrielanden. En het ligt aan de basis van de werkloosheidsval, het feit dat het voor een niet-actieve vaak amper loont om aan de slag te gaan. Dat zorgt dan weer voor een zeer hoge structurele werkloosheid (ongeveer 8 procent).

Remedie


In de vroege jaren tachtig werd naar de paardenremedie van een devaluatie gegrepen om ons land uit het moeras te halen. Door de euro kan dat niet meer. Het enige redmiddel dat nu overblijft om uit de negatieve spiraal te raken, is een ‘interne devaluatie’, schrijft VKW Metena.
Een afschaffing van de automatische loonindexering zou moeten bijdragen tot meer loondiscipline. Maar tegelijk moet de herinvoering van het belastingkrediet voor lagere inkomens het werken opnieuw lonend maken voor die groep.
Een deel van het geld daarvoor kan worden gevonden door een beperking van het huwelijksquotiënt (decumul). Maar België kan ook niet blijven wachten met een afslanking van zijn ambtenarenkorps en een staatshervorming die meer fiscale verantwoordelijkheid bij de deelstaten legt.

Bron: VKW Metena, De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen