< Terug naar overzicht

Overal langer werken, behalve in België?

Het debat over een langere werkweek zonder looncompensatie woedt nu ook volop in België. De werkgevers zijn het echter lang niet eens over de noodzaak of de modaliteiten. Ook de praktijk lijkt er nog niet rijp voor.

In Belgische werkgeverskringen gaan dezelfde stemmen op, al betekent dat niet noodzakelijk dat elke werkgever of elke sector zijn heil verwacht van een langere werkweek. De bouwsector liet al een heel andere klok luiden. De Confederatie Bouw en de Bouwunie zegden uitdrukkelijk zich af te keren van de eis die het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) eerder al geuit had om de werkweek algemeen te verlengen (in navolging van Duitsland). Dat betekent evenwel niet dat de werkgevers in de bouwsector tevreden zijn met de huidige uurregelingen. In plaats van een 40-urenweek, dringen zij aan op meer flexibiliteit. De huidige werkuren zouden anders gespreid kunnen worden. Zo zouden vooral pieken en dalen makkelijker en goedkoper opgevangen moeten kunnen worden.


Op de Belgische werkvloer blijkt een langere werkweek zonder looncompensatie ook al moeilijk te liggen. In het metaalbedrijf Marichal Ketin in Sclessin (in de buurt van Luik) stemden de 130 werknemers unaniem tegen het optrekken van de 36-urenweek naar een 40-urenweek. De directie had dat voorgesteld om de ruim 1,5 miljoen euro verlies van vorig boekjaar mee te helpen wegwerken. De werkgever voegde er wel geen dreigement van verhuizing naar een lagere-lonenland aan toe, zoals dat momenteel schering en inslag lijkt in Duitsland.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen