< Terug naar overzicht

Outsourcing van HRM wordt trend

Meer en meer HR-activiteiten worden uitbesteed. Die trend is nu duidelijk merkbaar in Nederland. De crisis wakkert die tendens nog aan. Ondertussen moeten de HR-afdelingen afslanken.

Volgens de Nederlandse HR Benchmark 2009 van HR-dienstenbedrijf Raet laat een kwart van de organisaties al op zijn minst één HR-activiteit buiten de deur uitvoeren. Dat zou slechts een begin zijn van een trend, want er zijn bijzonder veel plannen om bepaalde HR-activiteiten te gaan uitbesteden.
Meer dan kwart zegt de salarisadministratie te gaan uitbesteden. Outplacement (21 procent), re-integratie (18 procent), wagenparkbeheer (17 procent), rekrutering (16 procent), opleiding en verzuimcoördinatie (beide 14 procent), pensioenen (13 procent) en routinematige personeelsadministratie (10%) staan ook vaak op de planning voor outsourcing.

Kleinere HR-diensten


In Intermediair PW commentarieert Synco Jonkeren van outsourcingadviesbureau EquaTerra dat de crisis de trend naar uitbesteding stevig aanwakkert: “De druk op de kosten neemt toe en organisaties zoeken naar mogelijkheden om op korte termijn te bezuinigen.”
Veel HR-afdelingen zijn trouwens al afgeslankt en er zullen er nog veel volgen. De crisis laat HRM niet ongemoeid…

Nederlandse payrolling


Ook in Nederland is salarisadministratie veruit de meest uitbestede HR-dienst. Naar Belgische normen ligt die nog laag: 17 procent. In werkelijkheid gaat het wel om nagenoeg 70 procent, althans als iedereen meegeteld wordt waar een HR-dienstverlener alles faciliteert, terwijl een administrateur wel nog in dienst blijft van het bedrijf.

Meer software


HRM maakt ook meer en meer gebruik van software. Die trend zet dan weer de deur open voor uitbesteding, want als alle processen gelinkt worden in een ERP-systeem, wordt het beheer daarvan vaak te complex en duur om het in eigen huis uit te voeren.
Bovendien geeft de crisis in nogal wat gevallen de doorslag bij de stap naar outsourcing.

Bron: Intermediair PW

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen