< Terug naar overzicht

Oud is out op Vlaamse arbeidsmarkt

Wie ouder is dan vijftig, maakt weinig kans op een nieuwe job. In 2006 (jongste beschikbare cijfers) kozen Vlaamse werkgeversa amper in 5,5 procent van alle aanwervingen voor een vijftigplusser.

Volgens cijfers van het Steunpunt WSE, dat onderzoek verrichtte naar het profiel van de ‘nieuwe indiensttredingen in Vlaamse bedrijven en instellingen, blijft het aandeel van vijftigplussers in de aanwervingen erg laag. Bij mannen zijn de ‘grijze’ aanwervingen goed voor 6 procent, bij vrouwen voor 5 procent.
Voor de oudste leeftijdsgroep op de arbeidsmarkt, de 55-plussers, gaat de aanwervingsscore nog een flink stuk omlaag, tot amper 1,9 procent. Maar alles is relatief: er is immers sprake van vooruitgang: in 2000 lag het percentage aanwervingen van vijftigplussers op nauwelijks 3,7 procent.

Lage pensioenleeftijd


Ook wat betreft de gemiddelde pensioenleeftijd wordt een lichte vooruitgang geboekt. In 2001 stopten de Vlamingen al op 56,7 jaar met werken. Nu ligt de leeftijd waarop Vlamingen stoppen met werken op 58,4 jaar (cijfer uit 2006).
Ook deze vooruitgang dient genuanceerd te worden: de gemiddelde pensioenleeftijd in de 27 lidstaten van de Europese Unie ligt op 61,2 jaar. De werkelijke pensioenleeftijd in Vlaanderen ligt dus ruim twee jaar lager dan in de rest van Europa.

Beroepsbevolking vergrijst


Het geleidelijke opschuiven van de pensioenleeftijd en de demografische evolutie zorgen ervoor dat de vergrijzing van de beroepsbevolking onverminderd voortschrijdt. Dit jaar zijn volgens het Steunpunt WSE 443.000 werknemers ouder dan 50 jaar, of 21,3 procent van alle werknemers in Vlaanderen. De gemiddelde leeftijd van een Vlaamse werknemer is opgelopen tot 39,4 jaar.
Vooral bij de overheid zet de vergrijzing sterk door. De gemiddelde Vlaamse ambtenaar is nu 42,4 jaar oud. Bijna één op de drie ambtenaren is minstens 50 jaar. In de particuliere sector vergrijst vooral het personeelsbestand van de banken. De gemiddelde leeftijd van het personeel ligt er op 43,1 jaar.

Bron: De Standaard, Steunpunt WSE

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen