< Terug naar overzicht

Organisaties slagen er niet in kennis van werknemers te delen

Niet alleen formeel leren is belangrijk, ook het informeel leren of de vrije uitwisseling van kennis tussen werknemers is minstens even belangrijk. Hoewel het merendeel van de medewerkers hun kennis spontaan deelt met collega’s, moedigt het organisatieklimaat dat niet altijd aan.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek ‘Informeel leren binnen organisaties’ van consultant Krauthammer. Bijna driekwart van de medewerkers deelt zijn kennis proactief of op regelmatige basis. Anderzijds vertrouwt meer dan een derde (36 procent) de reactie van de anderen niet. Ze vrezen voor plagiaat, sancties of dat hun kennis tegen hen gebruikt zal worden.

Opmerkelijk is dat medewerkers slechts een derde van de directe collega’s als te vertrouwen bestempeld en als empathisch ziet.

Erkenning van managers voor het delen van kennis is cruciaal voor medewerkers, maar slechts 49 procent is hierover tevreden. 64 procent denkt dat hun manager gelooft in kennis delen, maar 34 procent van hen krijgt ook daadwerkelijk de middelen hiervoor.

Zo’n 56 procent doet aan het spontaan delen van ideeën. Maar 14 procent van de ondervraagden zegt dat de beste ideeën ook daadwerkelijk worden opgepakt door het management.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen