< Terug naar overzicht

Oracle vangt (eindelijk) PeopleSoft

Het Amerikaanse bedrijf voor bedrijfs- en HR-software Oracle slaagde er vorige week in zijn sectorgenoot PeopleSoft definitief te kapen. Dat gebeurde na een vijandige overnamestrijd van anderhalf jaar, tijdens dewelke de toplui van PeopleSoft sneuvelden. Door de overname wordt Oracle het nummer twee op de markt, na het Duitse SAP.

Eind vorige week ging uiteindelijk 97% van de PeopleSoft-aandeelhouders akkoord met het overnamebod van Oracle tegen 26,50 dollar per aandeel. Medio december 2004 had PeopleSoft zich al gewonnen gegeven in een bitsige overnamestrijd en slaagde Oracle erin 75% van de PeopleSoft-aandelen binnen te halen (voor een waarde van 10,3 miljard dollar).


In de gevechten om PeopleSoft gingen de CEO’s van de overnameprooi – die zich met hand en tand verzetten – ten onder. Eerst was het in oktober 2004 de beurt aan Craig Conway, die de steun van een meerderheid van de aandeelhouders verloor. Conway werd opgevolgd door zijn voorganger en stichter Dave Duffield, maar amper twee maanden later moest ook hij de aftocht blazen.


De hamvraag is nu wat Oracle met PeopleSoft van plan is. Eerdere beloften gingen in de richting van blijvende investeringen in de productontwikkeling en de marketing van de prooi. Maar gezien de hoge overnameprijs (bijna 20 keer de operationele winst), zou Oracle wel eens snel van gedachten kunnen veranderen om de overname rendabel te maken.


Ondertussen lachen SAP en kleinere concurrenten in hun vuistje: zij wonnen vooral in de VS marktaandeel. Maar Oracle is al bezig met een nieuwe oorlog: deze om zo veel mogelijk klanten van PeopleSoft te behouden. Het zou ook werken aan nieuwe producten, op basis van software van Oracle, PeopleSoft en J.D. Edwards.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen