< Terug naar overzicht

Opwaartse trend in collectieve loonstijging beëindigd

Voor het eerst in drie jaar daalde in 2002 de gemiddelde nominale loonstijging. Volgens een nieuw rapport van de Europese Stichting tot Verbetering van Levens- en Arbeidsomstandigheden betekent deze daling met 0,3% - met als gevolg slechts een loonstijging van 3,5% vorig jaar - het einde van de opwaartse trend in de loonstijging sinds 1999.

De gemiddelde loonstijging daalde tussen 2001 en 2002 in acht landen, waarbij in Ierland, Portugal, Finland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk de loonmatiging het duidelijkst was. Nochtans was er in vijf landen een groei in de loonstijging, vooral in Griekenland en Duitsland, en bleef ze stabiel in twee landen, namelijk Zweden en Denemarken.
Ondanks het feit dat rekening werd gehouden met de inflatie was de gemiddelde werkelijke loonstijging in 2002 gemiddeld lager dan in 2001, en daalde ze in de EU-lidstaten van 0,8% tot 0,7% in 2002. In de drie kandidaat-lidstaten die ook in het rapport vermeld worden (Hongarije, Slowakije en Polen) ligt de gemiddelde nominale collectieve loonstijging met meer dan 6% in 2002 beduidend hoger dan het gemiddelde in de EU en Noorwegen.


Voor de periode tussen 1998 en 2002 kunnen de EU-lidstaten en Noorwegen worden onderverdeeld in landen met een lage nominale loonstijging (waar de loonstijging gemiddeld 2 tot 3% bedraagt, te weten Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland en Italië), landen met een middelmatige nominale loonstijging (gemiddeld 3 tot 4%, namelijk België, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden en het VK) en landen met een hoge nominale loonstijging (gemiddeld meer dan 4%, Griekenland, Ierland, Luxemburg en Noorwegen).


Het volledige vergelijkende rapport over de evolutie van de lonen in 2002 is beschikbaar op www.eiro.eurofound.eu.int.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen