< Terug naar overzicht

Op weg naar Vlaams systeem van loopbaanbegeleidingscheques?

Steeds meer Vlamingen laten zich professioneel begeleiden door loopbaanbegeleidingscentra om hun carrière in eigen handen te nemen. In 2005 ging het om 2012 werknemers of zelfstandigen, in 2011 om 9161 mensen.

Toen de Vlaamse regering het loopbaanadvies startte, waren de werkgevers sceptisch. Ze vreesden dat ze hun personeel kwijt zouden raken. Naar schatting wil 80 procent van wie advies vraagt van job veranderen. Slechts de helft doet dat echt.

Het Europees Sociaal Fonds (ESF), dat het grootste deel van de loopbaanbegeleidingsprojecten subsidieert, zet zijn steun in juni 2013 stop. De Vlaamse regering overlegt samen met de loopbaancentra hoe het project voortgezet kan worden.

Daarbij moeten nog enkele vraagtekens weggewerkt worden. Zo is er een voorkeursregeling voor laaggeschoolden, allochtonen en 45-plussers. Maar dit werkt contraproductief en tot onnodige wachtlijsten voor degene die niet tot die kansengroepen behoren.

Volgens het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wordt de voorkeursregeling zo goed als zeker afgelast. Ook de financiering wordt herbekeken. Mogelijk opteert Muyters voor loopbaanbegeleidingscheques.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen