< Terug naar overzicht

Op weg naar een ‘ontgoochelde generatie’ van hooggeschoolden met ‘slechte’ job?

Het grote aantal hooggeschoolden dat aan de slag is in een job die niet aansluit bij hun opleiding dreigt uit te monden in een ‘ontgoochelde generatie’.

Nagenoeg zes op de tien werknemers die de jongste twee jaar afstudeerden, werken momenteel niet in een job die aansluit bij hun diploma. Dat blijkt uit een kersverse studie van de Britse HR-beroepsvereniging Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). De studie focuste op afgestudeerden met een hogeschool- of universitair diploma. De bevindingen zijn gebaseerd op een bevraging van meer dan 700 jonge werknemers.

Nog enkele opmerkelijke resultaten van hooggeschoolden die onder hun niveau of in een totaal ander beroep aan de slag zijn:

 • 58 procent zegt geen gepaste job te kunnen vinden.

 • 28 procent vindt dat de opleiding hem/haar niet genoeg vaardigheden bij bracht om daadwerkelijk aan het werk te kunnen gaan op zijn/haar niveau.

 • 21 procent koos zelf voor een ander carrièretraject.

 • 24 procent besloot om zijn/haar carrièrestart uit te stellen.


 • CIPD-competentiespecialist Tom Richmond commentarieert: “Deze resultaten tonen aan dat het doel van de Britse regering om 75 procent van de jongeren op zijn minst een hogeschooldiploma te doen verwerven, veeleer contraproductief is. Als zoveel jongeren met een universitair diploma al niet aan het werk geraken op een gepast niveau of in het verwachte beroep, dreigt er een ‘ontgoochelde generatie’ te ontstaan.”

  Richmond roept de regering op om veeleer te focussen op het leren begrijpen van de behoeften van zowel studenten als werkgevers. Hij pleit ook voor een betere informatie over de mogelijke jobs, de kansen op een carrière en het verwachte loon. Dat moet de vooruitzichten ook realistisch houden.

  Bron: CIPD

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen