< Terug naar overzicht

Op maandag fitter dan op vrijdag

De Belgische werknemer is op maandag het meest productief. Op vrijdag verzet hij het minste werk. Natuurlijke lichtinval, goede computers en toegang tot een fitnessruimte op kantoor zijn stimuli om er harder tegenaan te gaan. Dat leiden we af uit een internationale studie bij HR- en financiele le managers.

Het onderzoek kwam er in opdracht van Accountemps, een rekruteringsbureau voor financiële en boekhoudkundige profielen, dat deel uitmaakt van Robert Half International. In elf landen, namelijk Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Nieuw Zeeland en Tsjechië, werd 1765 HR- en financiële managers gevraagd naar hun productiviteit en naar welke factoren die productiviteit verhogen. Spreken we hier over ‘de werknemer’, dan gaat het over deze managers.

De Belg blijkt het hardst te werken (of hij vindt toch van zichzelf dat hij hard werkt). Liefst 59% zegt dat hij elke dag even productief is, alleen de Italianen (67%) en de Luxemburgers (64%) presteren naar eigen zeggen nog regelmatiger. Internationaal gezien is de werknemer op maandag het meest productief: 18% zegt op die eerste weekdag productiever te zijn dan op andere dagen. Ook Belgen werken vlak na het weekend vaak efficiënter (15%) dan later op de week. Die schwung neemt geleidelijk af. Nog 12% van de respondenten noemt dinsdag de meest productieve dag, voor woensdag, donderdag en vrijdag geldt dat nog voor respectievelijk 5, 4 en 3% van de managers. De resultaten voor ons land stemmen overeen met de Europese percentages. De Ieren en de Australiërs leven het meest van ups en downs, zo blijkt: 31% van hen is op maandag productiever dan anders, terwijl maar 1% van de Ieren en 3% van de Australiërs vrijdag als topdag kiest.

Uit een lijst van mogelijke kantoorvoorzieningen worden ‘fitness op het werk’ en ‘betere computers of IT’ als belangrijkste stimuli voor productiviteit genoemd. Al moeten we dit relativeren: slechts tweemaal 18% sprak voor deze factoren zijn voorkeur uit. Verder zetten het gebruik van een laptop, de inval van natuurlijk licht en airconditioning (telkens 11%) er ook toe aan beter te presteren. Opvallend is dat Belgen een duidelijkere voorkeur hebben voor natuurlijk licht op het kantoor. Het is in ons land met 19% de belangrijkste factor. Verder is het opmerkelijk dat deze soort arbeidsomstandigheden en kantoorbenodigdheden internationaal belangrijker worden geacht dan ‘erkenning en waardering’ (2%). De aanwezigheid van een speciale rookruimte (4%) en van drank- en snoepautomaten (3%) werkt zelfs nog meer inspirerend. Mogelijk wordt de aandacht van het bedrijf voor deze werkomstandigheden als een uiting van respect en waardering gezien. Een goede kop koffie is tastbaarder dan een schouderklopje.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen