< Terug naar overzicht

Op het werk is het gemakkelijker om te liegen dan thuis

Mensen vinden het gemakkelijker om oneerlijk te zijn op het werk dan thuis. Ook al kunnen ze daar geld mee verdienen. Thuis kost het veel meer moeite om de waarheid geweld aan te doen.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Oxford en Bonn. De onderzoekers belden 658 willekeurige mensen op, vroegen hen een munt op te gooien en te vertellen of het kop of munt was. Als het munt was zouden ze vijftien euro krijgen, als het kop was niets. De onderzoekers konden de proefpersonen niet zien en deze hadden dus ongestraft kunnen liegen. Toch gaf meer dan de helft (55,6 procent) toe dat de munt op de verkeerde kant terecht was gekomen.

Soortgelijke onderzoeken uitgevoerd in laboratoria lieten een veel oneerlijker beeld zien. Buiten de eigen woning beweert 75 procent van de proefpersonen dat de munt op de goede kant is gevallen.

Volgens de onderzoekers kunnen belangrijke conclusies worden getrokken uit het onderzoek. Mensen vinden het heel belangrijk om zichzelf als eerlijk te zien, en wanneer zij in hun eigen omgeving zijn, geven ze zichzelf blijkbaar weinig speling om oneerlijk gedrag te goed te praten.

“Werkgevers die medewerkers verdenken van frauduleus handelen, de vragen die ze stellen gericht moeten zijn op het persoonlijke leven van mensen en op hun gevoel van identiteit. Als mensen duidelijk voelen dat liegen in een bepaalde situatie frauduleus is, dan zijn ze minder geneigd om dat te doen”, adviseren de onderzoekers.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen