< Terug naar overzicht

Onvrijwillig verloop stijgt

In 2008 verlieten meer Belgische werknemers hun onderneming. Dit is te wijten aan een toename van het onvrijwillig verloop, aangezien het vrijwillig verloop vorig jaar voor het eerst in vijf jaar stabiel bleef.

Uit de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door Securex blijkt dat 17,3 procent van de Belgische werknemers in 2008 zijn organisatie – om welke reden dan ook – heeft verlaten. Dit is een significante stijging ten opzichte van 2007: toen bedroeg het percentage totaal verloop 16,3 procent. Bovendien constateert de HR-dienstverlener dat:
 • Het vrijwillig verloop in 2008 stabiel is gebleven ten opzichte van 2007.

 • Het onvrijwillig verloop in 2008 significant gestegen is: 8,8 procent in 2008 tegenover 7,4 procent in 2007. Als specifieke redenen zijn ‘einde contract’, ‘contractbreuk’ en ‘gedwongen ontslag’ toegenomen.


 • Impact crisis


  De stijging van het onvrijwillig verloop in 2008 is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de economische crisis. De proportie van het onvrijwillig verloop is in het laatste kwartaal van 2008 significant hoger dan de proportie van het onvrijwillig verloop in het laatste kwartaal van 2007.
  Het feit dat er enkel een toename was van het aantal contractbreuken, contractbeëindigingen en ontslagen om dringende reden is wellicht te wijten aan het feit dat deze drie vormen van onvrijwillig verloop onmiddellijk een einde aan de arbeidsovereenkomst maken (zonder prestatie van een opzegtermijn), terwijl andere vormen (zoals opzeg door de werkgever of faillissementen) pas later in de cijfers zichtbaar kunnen zijn.

  Bedienden grootste slachtoffers


  Hoewel arbeiders in 2008 nog steeds een hoger onvrijwillig verloop kenden dan bedienden (9,8 procent versus 7,9 procent), zijn het wel de bedienden die de grootste slachtoffers geworden zijn van de stijging ten opzichte van 2007. Toen bedroegen de percentages respectievelijk 8,7 procent en 6,2 procent.

  Verder valt in dit onderzoek op:

 • Kleine bedrijven hebben de grootste problemen om personeel te behouden. Eerst en vooral worden kleinere organisaties sowieso geteisterd door zowel een hoger vrijwillig als een hoger onvrijwillig verloop. Ten tweede zijn het de kleinste organisaties waar de crisis het snelst zichtbaar wordt: enkel in organisaties met minder dan 50 werknemers was er in 2008 sprake van een significante stijging van het onvrijwillig verloop ten opzichte van 2007.


 • De bankensector kende in 2008 een hoog percentage vrijwillig verloop (9,80 procent), significant hoger dan het gemiddeld vrijwillig verloop in de volledige arbeidsmarkt (8,02 procent). In tijden van ‘bankencrisis’ stappen meer werknemers vrijwillig op.


 • Vlaanderen kent in 2008 nog steeds het hoogste vrijwillig en het laagste onvrijwillig verloop. Ondanks de crisis lijken de economische omstandigheden nog steeds beter te zijn in het Vlaamse Gewest, dat gekenmerkt wordt door het hoogste percentage vrijwillig verloop (9 procent) en het laagste percentage onvrijwillig verloop (7,7 procent). In het Waalse Gewest waren de percentages 6,2 procent (vrijwillig verloop) en 10 procent (onvrijwillig verloop) en in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest respectievelijk 7,5 procent en 11 procent.


 • Bij de min-25-jarigen daalt het vrijwillig verloop. Hoewel ze in 2008 nog steeds het hoogste percentage vrijwillig verloop kenden over alle leeftijden heen, is het vrijwillig verloop alleen bij hen wel significant gedaald (van 16,2 procent in 2007 naar 12,8 procent in 2008). Blijkbaar namen jonge en pas afgestudeerde werknemers met de crisis in aantocht minder het risico om nog van job en organisatie te veranderen.
 • Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen