< Terug naar overzicht

Ontslagrecht beroert onze buurlanden

In Frankrijk zorgen de hervormingsplannen van de centrumrechtse regering van Dominique de Villepin voor beroering. Die wil de ontslagbescherming van werknemers terugschroeven opdat werkgevers sneller nieuw personeel zouden durven aanwerven. In Nederland klinkt het voorstel om de ontslagvergoeding aan de kans op opleiding te binden: een werknemer die een bijscholing weigert, geniet dan een lagere ontslagvergoeding.

De Franse regering wil een nieuw soort arbeidscontract invoeren dat werkgevers het recht geeft werknemers die jonger zijn dan 26 jaar de eerste twee jaar van hun diensttijd te ontslaan zonder dat ze daarvoor een reden moeten opgeven. Achterliggend idee is dat de versoepeling van het ontslagrecht deze werkgevers zou aanzetten sneller jong personeel aan te werven. Het risico is immers minder groot. Vakbonden en studenten zien dat wel even anders. Ze noemen de maatregel een ordinaire uitkleding van de rechtspositie van werknemers in het algemeen en van nieuwkomers op de arbeidsmarkt in het bijzonder. Op 7 februari plannen ze een nationale actiedag.

Naast deze maatregel behelzen de Franse hervormingsplannen ook een verlaging van de minimumleeftijd voor stagiairs tot 14 jaar en een vrijstelling van sociale lasten voor bedrijven die zich vestigen in probleemwijken. De regeringsingrepen moeten een antwoord bieden op de samenlevingsproblemen die tijdens de recente stadsrellen aan het licht kwamen.

De versoepeling van het ontslagrecht is overigens een actueel thema dat niet alleen in Frankrijk of in ons land leeft, maar ook onze noorderburen bezighoudt. De voorzitter van de overkoepelende organisatie van hogescholen (HBO), Doekle Terpstra, maakt een koppeling tussen opleiding en ontslagrecht. In het voorstel van Terpstra kent de rechter aan een werknemer een hogere ontslagvergoeding toe als de werkgever onvoldoende geïnvesteerd heeft in scholing en komt er een lagere vergoeding voor werknemers die weigeren op de opleidingskansen die hun chef aanbiedt in te gaan. De HBO-voorzitter wil op deze manier het ontslagrecht bespreekbaar maken en het ‘leven lang leren’ concreet maken. Wij vragen ons af wie er zal bepalen wat ‘veel’ opleidingskansen zijn en of kwaliteit het zal moeten afleggen tegen de kwantiteit aan cursussen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen