< Terug naar overzicht

Onregelmatige werkuren zet relatie onder druk

Als één van de twee partners op onregelmatige uren werkt, is de kans op een scheiding 2,5 keer zo groot. Werken allebei de ouders buiten standaard arbeidstijden, dan is de kans ‘maar’ 1,6 keer hoger.

Dat blijkt uit onderzoek van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In ongeveer één op de vier gezinnen in Nederland werkt iemand buiten standaard arbeidstijden: ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend. Dat heeft vaak te maken met de aard van de baan, maar soms kiezen mensen ervoor vanwege de zorg voor kinderen.

Als één van beide partners buiten standaard arbeidstijden werkt, komt er meer tijd voor kinderen vrij. Maar de winst in zorgtijd voor de kinderen gaat ten koste van gezamenlijke tijd van de ouders. Hierdoor is er een verhoogd risico op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs een verhoogde kans op het uiteenvallen van die relatie.

Opvallend is wel dat wanneer beide partners onregelmatige uren werken, de kans kleiner is dat er een scheiding komt.

Het onderzoek toont verder aan dat de mogelijkheden om deeltijds te werken een goede manier is om de gevolgen van niet-standaard arbeidstijd op te vangen. Volgens de onderzoekers kan de schade door onregelmatig werken op drie manieren opgevangen worden:
 • Geef mensen een keuze òf ze flexibel werken, en àls ze flexibel werken, wanneer dan. Als mensen invloed hebben op de uren die ze werken en dat een beetje kunnen voorspellen en reguleren, dan worden belangrijke negatieve effecten weggenomen.

 • Maak medewerkers bewust van de mogelijke negatieve consequenties. Dan kunnen ze er ook op inspelen in hun privésituatie.

 • Zorg ervoor dat mensen niet terechtkomen in een situatie waarin ze gedwongen worden om op onregelmatige tijden te werken zonder dat daar een soort van compensatie tegenover staat. Mensen lijden het meest wanneer ze ontevreden zijn met de situatie.


 • Bron: P&O Actueel

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen