< Terug naar overzicht

Ongerustheid over antisyndicaal klimaat stijgt

Het Internationaal Vakverbond trekt aan de alarmbel. Volgens de internationale vakbondskoepel groeit er een algemeen klimaat van antisyndicale pesterijen door werkgevers.

Minder dan 10% van de Europese bedrijven respecteert de syndicale vrijheid en geeft het collectief overleg alle kansen. Dat staat in het IVV-jaarrapport over de schendingen van de syndicale rechten in de wereld. De vakbonden beklagen zich over een algemeen klimaat van antisyndicale pesterijen door werkgevers.

Over België wordt onder meer vermeld dat werkgevers een beroep doen op het gerecht om stakingspiketten te verbieden: “In België hebben verscheidene werkgevers de gerechtelijke macht ingeschakeld om uitspraken en dwangsommen in de wacht te slepen, teneinde met staking verbonden activiteiten, in het bijzonder de stakingspiketten, te verbieden. De gevraagde dwangsommen schommelden tussen 500 euro per inbreuk tot 2500 euro per persoon en per uur. Diverse rechtbanken, waaronder die van Dinant en Hasselt, hebben het inzetten van de ordediensten tegen stakingspiketten toegelaten. Anderzijds werd een werkgever in november 2006 veroordeeld, omdat hij vorig jaar met zijn wagen was ingereden op vakbondsmilitanten die deelnamen aan een protestbetoging tegen de inmenging van rechtbanken bij sociale conflicten.”

Het zijn echter niet alleen de werkgevers die verantwoordelijk zijn voor het toenemend antisyndicaal klimaat. Talrijke landen hebben volgens het IVV hun arbeidswetgeving zodanig gewijzigd, dat nieuwe beperkingen werden opgelegd aan de vakbondsrechten. Dit is met name het geval in de Russische Federatie, Georgië en Wit-Rusland. Het IVV maakt zich ook ernstige zorgen over de situatie in Turkije, Moldavië, Bosnië Herzegovina en Litouwen, waar het antisyndicalisme groeit.

Guy Ryder, algemeen secretaris van het IVV: “Al jarenlang leggen veel werkgevers en gezagsdragers in Centraal- en Oost-Europa er zich op toe de ontwikkeling van een onafhankelijk syndicalisme schaamteloos tegen te werken. Deze tendens begint zich ook in Europa, toch de bakermat van de maatschappelijke dialoog, een weg te banen.”

Het jaarrapport van het IVV maakt ook melding van talloze klachten over intimidatie, pesterijen, bedreigingen en directe ontslagen van vakbondsmilitanten. Dit is het onder meer het geval in de Russische Federatie, Azerbeidzjan, Polen en Zwitserland.

Ook enkele ontwikkelingen dichter bij huis baren het IVV zorgen. Zo hebben de vakbonden het erg moeilijk om in het Verenigd Koninkrijk door de werkgevers te worden erkend. Dit blijkt uit een onderzoek dat in april 2006 werd bekendgemaakt door de TUC en door het Departement Onderzoek Arbeidsaangelegenheden, een vakbondsinstelling.


Het Internationaal Vakverbond, opgericht op 1 november 2006, vertegenwoordigt 168 miljoen werknemers die aangesloten zijn bij 305 nationale vakbonden in 153 landen en regio’s.

Het volledige jaarrapport is te lezen op http://survey07.ituc-csi.org/

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen