< Terug naar overzicht

Onethisch gebruik computergegevens reden voor ontslag

Iets meer dan een kwart van de Belgische bedrijven ondervond al problemen met het onethische gebruik van computergegevens. Zo’n 13 procent van de bedrijven heeft om die reden al mensen ontslagen. Dat blijkt uit een rondvraag door netwerkorganisatie ADM.

ADM peilde naar de manier waarop informatici in bedrijven omgaan met vertrouwelijke informatie en in welke mate bedrijven hiervoor een gedragscode hebben.

Nog uit de rondvraag blijkt dat iets meer dan 56 procent van de bedrijven een formele gedragscode heeft voor de reglementering over omgaan met eigen vertrouwelijke computerbestanden. Bijna een kwart heeft hiervoor helemaal geen reglementering.

Als het gaat over omgaan met vertrouwelijke computerbestanden van klanten, liggen de cijfers vreemd genoeg lager: 45,2 procent van de bedrijven heeft in dat geval een formele gedragscode, maar 21,4 procent heeft hierover helemaal geen reglementering.

Afdwingbaar


Bij driekwart van de bedrijven die een ICT-gedragscode hebben, is die op een afdwingbare wijze vastgelegd via het arbeidsreglement of via een individuele arbeidsovereenkomst.

Op de vraag hoe men collega’s uit andere afdelingen informeert dat men ethisch omgaat met hun vertrouwelijke gegevens, antwoordt 13 procent dat ze dit eigenlijk niet doen. Bij 29 procent wordt dit geregeld herhaald via het intranet, de nieuwsbrief of in een vergadering.

Bij 27 procent staat dit permanent op het intranet, in 23 procent van de gevallen wordt dit meegedeeld aan elke nieuwe medewerker. Slechts 2 procent hangt de gedragscode goed zichtbaar op in de afdeling. Blijkbaar bekijkt men zo’n gedragscode nog vooral als iets dat door de werkgever wordt opgelegd, niet zozeer als een erecode waarmee men wil uitpakken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen