< Terug naar overzicht

Onderwijsvakbonden woest

In het kader van de begrotingscontrole heeft de Vlaamse regering beslist om het terbeschikkingstellingsysteem (TBS) te laten uitdoven, met uitzondering van het kleuteronderwijs. Dat moet dit jaar al 5 miljoen euro opleveren. De vakbonden zijn woest.

Leerkrachten kunnen in de huidige regeling vanaf 60 jaar met pensioen. Via het TBS-systeem kunnen ze zelfs vroeger stoppen, op 58 jaar of in het kleuteronderwijs zelfs op 56 jaar. Ze krijgen dan een wachtgeld tot ze echt met pensioen gaan.

“De Vlaamse regering heeft deze namiddag het wederzijds engagement met het onderwijspersoneel eenzijdig opgeblazen”, stelt het gemeenschappelijk vakbondsfront in een reactie op de beslissing om de terbeschikkingstelling te laten uitdoven. “Acties zijn nu onvermijdelijk”, stellen de bonden.

“Dit is nog driester dan de pensioeningreep van minister Van Quickenborne”, stellen de vakbonden nog. “Op geen enkele wijze neemt de Vlaamse regering verantwoordelijkheid voor haar eigen onderwijspersoneel.”

De vakbonden werden op de hoogte gesteld door minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) en maakten hem meteen duidelijk dat hij niet meer op goodwill moet rekenen. “Door deze maatregel wordt het wederzijds engagement eenzijdig opgeblazen. Acties zijn onvermijdelijk.”

Iedereen moet langer werken


“Ik begrijp dat de beslissing hard aankomt. Maar dit is een billijke regeling. Leerkrachten kunnen nog steeds met pensioen als ze 60 jaar zijn. Doorsnee mensen moeten wachten tot ze 65 zijn”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. Hij beklemtoont dat de terbeschikkingstelling voor kleuterleiders nog steeds kan vanaf 58 in plaats van 56 jaar.

Vlaams minister van Begroting en Werk Philippe Muyters (N-VA) benadrukt dat er niet te tornen valt aan de basisfilosofie achter deze begrotingsoperatie en dat iedereen langer zal moeten werken. “Ook in het onderwijs dus. Dat principe ligt vast.”

De manier waarop dat in de praktijk gebracht wordt, leek volgens Muyters ook voor de hand te liggen, met name een gevoelige aanpassing van de TBS-regeling, waarbij onderwijzend personeel aanspraak kan maken op een soort van overbruggingsperiode tussen de actieve loopbaan en het eigenlijke pensioen.

Bron: De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen