< Terug naar overzicht

Ondernemers meer gesyndiceerd dan werknemers

75 procent van alle Belgische ondernemers is aangesloten bij een werkgeversfederatie. Hun syndicalisatiegraad ligt zelfs hoger dan die van de werknemers. De representativiteit van de Belgische sociale partners behoort tot de hoogste in Europa.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie, gepubliceerd in een editie van het Nieuw Arbeidsblad (een uitgave van Die Keure) over het Belgisch sociaal model. De representativiteit van de Belgische vakbonden en werkgeversfederaties is zeer groot. In beide gevallen staat België op de vijfde plaats op 27 EU-landen.

Bij de vakbonden voert Zweden de ranglijst aan. 69 procent van de werknemers is er aangesloten bij een vakbond. 52 procent van de Belgische werknemers is aangesloten bij een vakbond. Het Europese gemiddelde is 36 procent.

Alle Oostenrijkse ondernemers (100 procent) zijn aangesloten bij een werkgeversfederatie, in Zweden is dat 85 procent, in Nederland 84 procent. Het Europees gemiddelde is 58 procent.

Eén van de verklaringen voor deze hoge syndicalisatiegraad is de hoge dekkingsgraad van de afgesloten sociale akkoorden. In België wordt 95 procent van alle sectorale cao's algemeen bindend verklaard, bij KB. Alleen in Oostenrijk ligt dat percentage nog hoger. Dit vergroot het belang voor individuele werkgevers om aangesloten te zijn bij een federatie die mee over de inhoud van die cao kan onderhandelen.

“De magere conjunctuur heeft onze ledenaantallen niet doen dalen”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Het verwachtingspatroon van onze leden-ondernemers inzake politieke lobbying en dienstverlening is hoog. En terecht. Dat houdt ons scherp. We moeten hun lidmaatschap elk jaar opnieuw verdienen en onze relevantie bewijzen. Onderlinge netwerking draagt daartoe bij.”

Er zijn drie types werkgeversorganisaties. Bij Unizo draait het om de ondernemers met een eigen bedrijf. Bij Voka zijn naast de ondernemers ook de managers van grote bedrijven lid en dan zijn er de sectorgebonden beroepsfederaties, zoals Agoria, die overkoepeld worden door het VBO.

Bron: De Standaard/Voka

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen