< Terug naar overzicht

Onbetaalbare verbrekingsvergoeding: denk aan een betaling in termijnen

U wenst de arbeidsovereenkomst van uw werknemer onmiddellijk te verbreken via de betaling van een verbrekingsvergoeding. Alleen laat de financiële situatie van uw onderneming momenteel niet toe deze verbrekingsvergoeding in één keer te betalen. Wat nu?

Weet dan dat de wet de mogelijkheid geeft om de verbrekingsvergoeding in maandelijkse schijven te betalen als uw onderneming in moeilijkheden verkeert of uitzonderlijk ongunstige economische omstandigheden kent.

Wettelijke regelingDe begrippen onderneming in moeilijkheden en uitzonderlijke ongunstige economische omstandigheden werden bij Koninklijk Besluit omschreven. Indien uw onderneming aan de voorwaarden voldoet en u de betaling van de verbrekingsvergoeding in maandtermijnen wenst uit te voeren, volstaat dat uw deze beslissing schriftelijk aan de werknemer betekent met uitdrukkelijke vermelding van het ingeroepen criterium. U moet uw onderneming zelfs niet vooraf als onderneming in moeilijkheden laten erkennen door de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociale Overleg.

Om het verlies voor de werknemer ten gevolge van de spreiding van betaling te compenseren, moet u de maandelijkse betalingen aan de evolutie van het indexcijfer aanpassen, samen met de indexering van de lonen van de onderneming. De sociale-zekerheidsbijdragen moeten per kwartaal en de bedrijfsvoorheffing per maand betaald worden.

Conventionele regeling


Indien u zich niet op één van de criteria opgenomen in het Koninklijk Besluit kan beroepen, blijft de mogelijkheid bestaan om de werknemer te overtuigen akkoord gaan om de verbrekingsvergoeding gespreid te betalen.
Een door beide partijen ondertekend document bevestigt dit akkoord. Merk op dat enkel de betalingswijze verschillend is. De aangifte is wel degelijk die van een verbrekingsvergoeding en moet dus in haar geheel gebeuren op het ogenblik van de verbreking van de overeenkomst, met eenmalige storting van de sociale-zekerheidsbijdragen.

De fiscale administratie laat evenwel de betaling van de bedrijfsvoorheffing in maandtermijnen toe. De bedrijfsvoorheffing is dus verschuldigd op het belastbaar bedrag, na de eenmalige storting van de sociale-zekerheidsbijdragen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen