< Terug naar overzicht

Onbeperkt bijverdienen na pensioen

65-plussers die een loopbaan van minstens 42 jaar hebben, kunnen onbeperkt bijverdienen zonder hun pensioen te verliezen. Wie minder lang gewerkt heeft, mag meer bijverdienen voor hij zijn pensioen verliest. Bovendien worden voortaan de wettelijke regels door de drie pensioendiensten op dezelfde manier toegepast.

De ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd waardoor 65-plussers die een loopbaan van minstens 42 jaar hebben onbeperkt kunnen bijverdienen zonder hun pensioen te verliezen.

Gepensioneerden met een loopbaan van minder dan 42 jaar mogen vandaag niet meer dan 15 procent boven het grensbedrag (afhankelijk van de gezinssituatie) bijverdienen, zo niet verliezen ze hun pensioen. Vanaf 2013 wordt dat opgetrokken tot 25 procent van het grensbedrag. Daarnaast komt er een automatische indexering van de inkomensgrenzen vanaf 2014. Voor dit jaar worden de grenzen met 2 procent verhoogd.

“Mensen met een lange loopbaan kunnen voortaan onbeperkt bijverdienen met behoud van hun pensioen. Dit is een belangrijke stap vooruit voor wie na zijn 65ste er zelf voor kiest om de handen uit de mouwen te steken. Ook voor mensen met een kortere loopbaan versoepelen we de regels”, Zegt vice-premier en minister van Pensioenen, Alexander De Croo.

Volgens Minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle heeft de hervorming ook positieve gevolgen voor zelfstandigen. Vandaag werken nog 4.400 zelfstandigen die ouder zijn dan 65 jaar, maar geen pensioen hebben aangevraagd. 1.650 van hen kunnen met de nieuwe wet een pensioen krijgen en gewoon voort werken. Daarnaast zijn nog 74.000 gepensioneerden actief als zelfstandigen.

Kanttekeningen


Ondernemerorganisaties Unizo en NSZ reageren eerder tevreden. Toch plaatsen ze ook enkele kanttekeningen bij de uitgewerkte regeling.

“De gepensioneerde zelfstandigen hebben de mogelijkheid om op hun pensioenbeslissing terug te komen en het actieve beroepsleven terug op te nemen. Werknemers hebben die mogelijkheid echter niet. Bij een te grote overschrijding van de grenzen wordt het pensioen geschorst, zonder dat bijkomende rechten kunnen worden opgebouwd. Dit stimuleert een terugkeer naar het actieve leven niet”, reageert Unizo. En pleit er dan ook voor om gepensioneerde werknemers, die geen lange loopbaan achter de rug hebben, de mogelijkheid geven om terug te komen op hun beslissing om met pensioen te gaan.

Het neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt het jammer dat de mogelijkheid om onbeperkt bij te verdienen gekoppeld wordt aan de voorwaarde van een 42-jarige loopbaan. “Daardoor valt een deel van de 65-plussers uit de boot”, luidt het. De organisatie vraagt dan ook om deze beperkende voorwaarde te laten vallen. “Daar heeft de staat alle voordeel bij, want hoe meer zelfstandigen er nog aan het werk zijn na hun 65ste, hoe meer belastingen en sociale bijdragen er worden geïnd.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen