< Terug naar overzicht

Oeso pleit voor een hogere pensioenleeftijd

Om de pensioenen betaalbaar en adequaat te houden, moeten regeringen overwegen om de pensioenleeftijd formeel te linken aan de levensverwachting.

Dat stelt de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een nieuw rapport. De komende vijftig jaar zal de gemiddelde levensverwachting in de industrielanden met meer dan zeven jaar toenemen. De pensioenleeftijd zal in de helft van de 34 OESO-landen op 65 jaar liggen en in veertien tussen 67 en 69 jaar.

De organisatie wijst erop dat veel landen de pensioenleeftijd al aan het verhogen zijn, maar dat die verhogingen vaak geen gelijke tred houden met de toenemende levensverwachting.

De Oeso pleit ook voor aanpassingen aan het systeem van extralegale pensioenen. Mensen in de Oeso-zone die nu aan een carrière beginnen, kunnen na een volledige loopbaan gemiddeld rekenen op een pensioen van de helft van hun nettoloon.

In zowat alle dertien landen die een verplicht extralegaal pensioen hebben, kunnen gepensioneerden rekenen op 60 procent. In landen met een eerder laag wettelijk pensioen en zonder verplicht extralegaal pensioen daarentegen, "moeten grote delen van de bevolking rekening houden met een zeer groot inkomensverlies", aldus nog de Oeso. Daardoor kan de pensioenarmoede fors stijgen.

De organisatie beseft wel dat verplicht extralegaal pensioen niet de ideale oplossing is in alle landen. Vooral mensen met een lager inkomen zouden dergelijk systeem als een extra belasting kunnen ervaren. De Oeso suggereert een automatisch systeem waar mensen vrijwillig kunnen uitstappen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen