< Terug naar overzicht

Nog geen akkoord over loonakkoord regering

De federale oppositiepartijen N-VA, SP.A en Groen! zijn niet overtuigd van het compromisvoorstel over het interprofessioneel akkoord dat de ontslagnemende regering vorige week voorstelde.

“We hebben vragen bij het gewijzigd IPA”, zegt Kamerfractielid Jan Jambon (N-VA) tijdens De Zevende Dag. Vooral het verdwijnen van de studie over de indexkoppeling roept vragen op. Kamerlid Meyrem Almaci van Groen! vindt de verhoging van de minimale inkomens veel te weinig.

De Vlaamse socialisten lopen ook niet warm voor het IPA. Kamerlid Hans Bonte sabelde vrijdag het regeringsakkoord al neer, zijn collega Dirk Van der Maelen stelde zich zondag voorzichtiger op. Hij zei dat zijn partij eerst het hele pakket wil kennen en pas nadien een standpunt zal innemen. Hij erkende wel vragen te hebben bij de regeling rond de gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden.

Werkgevers en vakbonden hebben nog niet officieel gereageerd en wachten tot de ontmoeting tussen de leden van de Groep van 10 en de regering vandaag. Al zei Herwig Jorissen, voorzitter van ABVV-metaal in de weekendkrant van De Morgen dat het bemiddelingsvoorstel van de regering ‘op dit moment’ ruim onvoldoende is.

Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) merkte zondag op dat de werkgevers wat toegeeflijker moeten worden om de vakbonden te overtuigen. "Hoe meer partijen als Open VLD en de N-VA blijven zeggen dat de vakbonden meer moeten toegeven voor het algemeen belang, hoe meer ik begrijp dat de vakbonden beginnen te twijfelen. De werkgevers zouden daar iets aan kunnen doen. Als ze nu zouden zeggen dat ze de bonussen ook maar met 3 procent zouden laten stijgen, dan denk ik dat de vakbonden al toegeeflijker zouden zijn."

Bron: VRT/De redactie/De Morgen/De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen