< Terug naar overzicht

Nieuwe werkplek moet samenwerking stimuleren

Organisaties stappen in een ‘beslissend decennium’, waarin de werkplek radicaal verandert. Vooral het delen en samen ontwikkelen van ideeën zal sterk toenemen, een gevolg van de nieuwe technologieën. Maar zijn de organisaties daar zelf wel klaar voor?

Volgens een internationale studie van The Future Foundation bij 3500 kenniswerkers en experts in bedrijfsinnovatie stevenen we af op een nieuwe werkomgeving. Het onderzoek bestudeert hoe nieuwe technologieën de manieren van (samen)werken beïnvloeden. De nieuwe technologie verhoogt ook de creativiteit en productiviteit. HRM krijgt er een nieuwe rol bij.

Samenwerking en innovatie hangen samen


Een duidelijke boodschap van de studie is dat samenwerking en innovatie sterk met elkaar samenhangen. Hoe meer werknemers de gelegenheid hebben om samen te werken, hoe meer ideeën ze bijdragen. Veel organisaties gebruiken de nieuwe technologieën evenwel nog niet. Amper 12 procent van de kenniswerkers is tevreden met de beschikbare technologie op het werk. Zo’n 44 procent zegt privé betere technologieën te hebben.

Ideeën belonen


Het ontwikkelen van ideeën moet ook beter gewaardeerd en effectief beloond worden. Bijna 60 procent zegt trouwens meer ideeën in te dienen als ze verwachten daarvoor beloond te worden.

Tijd om te netwerken


De overgrote meerderheid wil wel degelijk dat nieuwe technologieën ingevoerd worden.Slechts 8 procent zegt zelf het tempo van technologische innovatie niet bij te houden. Ondertussen wordt het bespelen van zakelijke netwerken steeds belangrijker. Organisaties moeten hun medewerkers daar ook de nodige tijd en ruimte voor geven.

Altijd aan het werk?


In die ‘genetwerkte wereld’, waarin over de grenzen heen permanent samengewerkt kan worden, kunnen nogal wat medewerkers zich vergalopperen. Omdat de grens tussen werk en privé steeds vager wordt, dreigt overwerk en burn-out.

HR op zoek naar betrokkenheid en samenhang


Ongetwijfeld zal de e-lancer, de freelancer die voor zijn werk volledig afhankelijk is van online-technologie, sterk in opmars blijven. Het gaat daarbij om ambitieuze, gemotiveerde en creatieve medewerkers. Alleen is de vraag hoe je hen betrekt bij de organisatie en de samenhang tussen alle medewerkers garandeert. Daarin ligt een belangrijke opdracht voor HRM.

Bron: HR Strategie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen