< Terug naar overzicht

Nieuwe man/vrouw blijft modewoord

De nieuwe man en de nieuwe vrouw zijn nog niet opgestaan. De vrouw is in weinig gezinnen de voornaamste kostwinner. De man vind je zelden bij de wasmachine of achter de strijkplank. Dat blijkt uit de M/V-enquĂȘte van Vacature.

Tussen 10 en 24 september vulden 12.078 respondenten de vragenlijst in die betrekking had op de verschillen tussen mannen en vrouwen op het werk en in het gezin. Drievierde van de deelnemers was Vlaming, 60% was vrouw. De resultaten van die bevraging vindt u op www.vacature.com. Ze tonen vooral aan dat het klassieke rollenpatroon overeind blijft. De man noemt zichzelf in 72% van de gevallen de voornaamste kostwinner in het gezin. Dat kan kloppen, want precies 28% van de vrouwelijke respondenten zegt meer te verdienen dan de partner.


Vrouwen ontvangen een lager loon en amper 11% van de vrouwen heeft een bedrijfswagen, tegenover 30% van de mannen. Mannen kloppen 45 arbeidsuren per week, vrouwen zijn gemiddeld 40 uren op het werk. Daar staat tegenover dat de vrouw thuis nog doorgaat met zwoegen: 71% van de vrouwen met een universitair diploma strijkt bijvoorbeeld zelf. Bij de mannen is dat slechts 8%. Op het werk zijn de mannen de baas. Bij 83% van de mannelijke respondenten staat een man aan de top, bij de vrouwelijke respondenten is dat 70%. Voor de meerderheid van de mannen en vrouwen maakt het niet uit of hun chef een man of een vrouw is. Opvallend is dat 29% van de vrouwen liever een man dan een vrouw als primus ziet.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen