< Terug naar overzicht

Niet besparen op werk, maar voluit investeren

Het Vlaams ABVV, ACV en ACLVB roepen de Vlaamse regering op om bij de opmaak van de begroting 2010 verstandige keuzes te maken en dus niet te besparen op tewerkstelling, opleiding en begeleiding.

De situatie vandaag op de arbeidsmarkt en de vooruitzichten voor 2010 laten besparingen op werk niet toe. Dat zou bovendien ingaan tegen de belofte van de regering om een ambitieus werkgelegenheidsplan op te zetten in overleg met de sociale partners. Er moet integendeel voluit worden geïnvesteerd in werk, opleiding en begeleiding.” Dat is de mening van de Vlaamse vakbonden.

Ongerust


Vlaams ACV, ABVV en ACLVB zijn zeer ongerust over de besparingen die de regering plant in het kader van de opmaak van de begroting voor 2010. Zo is er daarbij sprake van het niet-indexeren van de beleidskredieten en van besparingen op werkingskredieten en van subsidies.
ACLVB, ACV en Vlaams ABVV verzetten zich tegen besparingen die de werkgelegenheid rechtstreeks en onrechtstreeks zouden treffen. Ze halen hiervoor drie redenen aan:

 • De stijgende werkloosheid in Vlaanderen die oploopt tot 227.000 personen. Met een werkloosheidsgraad bij jongeren die al meer dan 20 procent bedraagt. Met een werkloosheid die vooral in grootstedelijke gebieden hard toeslaat.


 • De recente beslissing van de federale regering om mensen zonder papieren te regulariseren. De volkomen terechte regularisatie van mensen zonder papieren zal de druk op de arbeidsmarkt nog verhogen. Alleen al in Antwerpen is er sprake van 17.000 mogelijke regularisaties.


 • De ronduit slechte vooruitzichten voor de werkloosheid in 2010. Uitgaand van de prognoses van de Nationale Bank (juni 2009) bereiken we in 2010 een piek van 278.890 werkzoekenden in het Vlaamse gewest.


 • Vragen


  Voor het Vlaams ABVV, ACV en ACLVB dreigen besparingen op werk in conflict te komen met de plannen van deze regering om op korte termijn tot een werkgelegenheidsakkoord te komen met de sociale partners. Ze stellen zich vragen. “Hoe kan je impulsen geven aan werk en tegelijkertijd besparen op gesubsidieerde tewerkstelling? Hoe kan je de VDAB-begeleiding van werkzoekenden versterken en tegelijkertijd besparen op diezelfde begeleiding? Hoe kan je een geloofwaardige tewerkstellingspolitiek voeren als de besparingen groter zijn dan de extra-impulsen?”

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen