< Terug naar overzicht

Negen op tien Belgen noemen wettelijk pensioen ‘onvoldoende’

Bijna alle Belgen (93%) zijn van mening dat het wettelijk pensioen niet zal volstaan om hun oude dag te bekostigen. Drie op vier landgenoten treffen daarom zelf extra maatregelen. Een bijkomende 14% zegt dat het de hoogste tijd is om daar eens aan te beginnen. Toch weet de helft van de Belgen (48%) niet van welk hout pijlen maken.

Het pensioen zelf, los van de centen, schrikt weinig mensen af: 75% ziet het als ‘een nieuw begin’. Gemiddeld wil de Belg zelfs 3,5 jaar vroeger op pensioen (59 jaar) dan werkelijk mogelijk is (63 jaar). Wel is er een vrees om als hoogbejaarde fysiek en financieel afhankelijk te worden. Naarmate hij ouder wordt, vult de Belg liever zijn spaarpot aan, dan geld te besteden aan hobby’s en reizen. Dat blijkt uit de Nationale Pensioenenquête van Swiss Life bij 25.040 personen.

De meeste mensen zijn zich bewust van de kost van het ouder worden: 93% denkt dat het wettelijk pensioen onvoldoende zal zijn. Driekwart neemt dan ook op één of andere manier zelf bijkomende maatregelen: 65% doet actief aan pensioensparen, 31% spaart (ook) via een groepsverzekering.

Werknemers blijken overigens best bereid om zelf initiatief te nemen. Zo meent maar 16% dat de overheid volledig moet instaan voor het pensioen. Volgens 62% moeten overheid en werkgever de basis leggen en moet de werknemer daarbovenop extra persoonlijke inspanningen leveren. Daar wringt precies het schoentje. Hoewel velen bereid zijn zelf bij te dragen, weet 48% niet wat hij moet ondernemen om zich van een gedegen pensioen te verzekeren. De overheid als raadgever inschakelen, is een idee die bij maar één op drie Belgen spontaan opkomt. Werk aan de winkel.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen