< Terug naar overzicht

Negen op de tien werknemers wil nieuwe job, maar kijkt de kat uit de boom

87 procent van de Belgische werknemers staat open voor een nieuwe job. Het aantal spontane sollicitaties en actieve werkzoekenden daalt daarentegen spectaculair.

Dat is één van de opmerkelijkste conclusies uit het jaarlijkse Grote Kandidatenonderzoek van HR-dienstengroep Acerta. Het onderzoek werd gevoerd bij een representatief panel van 2500 respondenten uit de cv-database van Acerta in Vlaanderen en Wallonië.

De interesse om te veranderen is er wel, maar vertaalt zich niet in spontaan of actief solliciteren. De groep actief werkzoekenden is op een jaar tijd gekrompen van 38 procent naar 28 procent. Bij de min-35-jarigen is slechts 16 procent actief op zoek naar werk, maar is 68 procent wel latent werkzoekend.

Die afwachtende houding verklaart voor een stuk de tegenstrijdigheid omtrent de jobtevredenheid: 62 procent is ‘tevreden' of zelfs 'erg tevreden’ over zijn werkgever, maar slechts 30 procent is ook bereid om zijn werkgever extern te promoten.

Er is dus een groot verschil tussen een tevreden en een echt gemotiveerde of geëngageerde medewerker, die over zijn werkgever een positief verhaal naar de buitenwereld brengt.

Vandaag verwacht men een ‘faire deal’ met de werkgever, meer communicatie en minder strakke hiërarchie. Slechts een derde voelt zich echt betrokken bij de organisatie en is tevreden over ‘ondersteunend leiderschap’.

“Er is dus nog werk aan de winkel voor bedrijfsleiders en managers, om in dialoog te gaan met de medewerkers en waar mogelijk transparant te communiceren. De werknemer is daar veel gevoeliger voor, dan voor sloganeske wervingstaal die je intern niet kan hardmaken”, zegt Alix De Brouwer, directeur Recruiting & Selecting bij Acerta.

In het Franstalige landsgedeelte is de groep actieve werkzoekenden groter (37 procent tegenover 26 procent in Vlaanderen). Ook zijn ze iets mobieler. Bijna een kwart van de Franstaligen is gedurende de loopbaan 5 tot 10 keer van job veranderd, in Vlaanderen is dat slechts 18 procent. Wat dan weer samenhangt met de aard van het contract: 69 procent van de Vlaamse respondenten heeft een ‘vast’ contract van onbepaalde duur, tegenover 57 procent van de Franstaligen.

Bron: Acerta

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen