< Terug naar overzicht

Negeer de ‘donkere kanten’ van medewerkers niet

Instabiele personen blijken de beste medewerkers te zijn. Stabiele werknemers vormen een groter risico voor de organisatie dan hun minder stabiele collega’s. Stabiliteit kan omslaan in starheid en dus lagere werkprestaties. Hoe dan ook, bij het selectieproces moet meer aandacht gaan naar de 'donkere kanten' van iemands persoonlijkheid, ook van schijnbaar zeer sterke kandidaten.

Dit blijkt uit onderzoek van HRD-adviesbureau GITP naar de relatie tussen werkprestaties en persoonlijkheid. De negatieve kant van stabiliteit is dat het doorslaat in inflexibiliteit en starheid en leidt tot lagere werkprestaties.

Uit het onderzoek blijkt dat er bij het aanwerven van medewerkers vooral wordt gekeken naar de goede eigenschappen van een persoon. De ‘donkere kanten’ worden onvoldoende meegenomen in het selectieproces. Elke goede eigenschap kan immers doorslaan naar een slechte eigenschap. Een extra focus op de negatieve persoonlijkheidseigenschappen is dan ook van groot belang.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de donkere kant van de persoonlijkheid van invloed is op de werkprestaties. De schaduwzijde van stabiliteit is, bijvoorbeeld, dat overdreven stabiele persoonlijkheden in lastige situaties al snel koppig en overdreven coöperatief gedrag vertonen. In moeilijke situaties kunnen ze bovendien slecht tegen werkdruk en stellen ze het werk veel te lang uit.

Expressieve persoonlijkheden hebben op het eerste gezicht de meeste positieve kenmerken. Hoe beter je jezelf weet te presenteren, hoe positiever je wordt waargenomen. De perceptie... Men vindt deze persoonlijkheden over het algemeen vermakelijk en interessant. Toch hebben ook zij valkuilen: de aandachttrekkerij gaat snel vervelen en ze zijn nogal eens geneigd tot impulsief gedrag.

Leiders kunnen nog zo talentvol, intelligent of charismatisch zijn, ook zij zullen negatieve eigenschappen bezitten. Machtsmisbruik, corruptie, afpersing en fraude vindt plaats door leiders die voor de functie zijn geselecteerd vanwege hun positieve eigenschappen.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen